Спосіб доступу до груднино-ключично-соскоподібої ділянки зі збереженням цілісності груднино-ключично-соскоподібного м'яза

Loading...
Thumbnail Image

Date

2013

Authors

Куліш, Анатолій Семенович
Шиян, Денис Миколайович
Лютенко, Михайло Анатолійович
Нєдорєзова, Вілена Олександрівна
Сухоносов, Роман Олександрович

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Крымский государственный медицинский университет им. С. И. Георгиевского

Abstract

Для препарування судин та нервів у ГКС ділянці необхідно забезпечити максималь-ний доступ до цієї ділянки зі збереженням всіх анатомічних структур та її топографічних властивостей. Використані способи доступу до ГКС ділянки за В.М. Тонковим, Б.А. Долго-Сабуровим та О.Ю Роменським. Препарування ГКС ділянки названими способами не дозволяє зберегти у повному обсязі топографо-анатомічні зв'язки ГКС м’яза та судинних і нервових утворень, що його оточують. Нами розроблений спосіб доступу до ГКС ділянки зі збереженням ГКС м’яза для вивчення розташованих навколо нього судин і нервів, а також трикутників шиї. У порівняні з існуючими способами доступу до ГКС ділянки розроблений спосіб найбільш ощадливий та більш відповідає сучасним вимогам учбового процесу.

Description

Keywords

препарування, груднино-ключично-соскоподібний мяз, груднино-ключично-соскоподібна ділянка

Citation

Спосіб доступу до груднино-ключично-соскоподібої ділянки зі збереженням цілісності груднино-ключично-соскоподібного м'яза / А. С. Куліш, Д. М. Шиян, В. О. Нєдорезова, М. А. Лютенко, Р. О. Сухоносов // Таврический медико-биологический вестник. – 2013. – Т. 16, № 1, ч. 2 (61). – С. 99–101.