Вплив еплеренону на сироватковий рівень стимулюючого чинника зростання, що експресується геном 2, у пацієнтів з артеріальною гіпертензією

Thumbnail Image

Date

2022

Authors

Біловол, О.М.
Князькова, І.І.
Головачева, В.О.
Кузьмінова, Н.В.
Барбашова, В.О.
Молодан, Д.В.
Богун, М.В.

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Мета роботи – вивчити динаміку параметрів діастолічної функції, вмісту розчинного рецептора стимулюючого чинника зростання, що експресується геном 2 (sST2) і N-термінального фрагмента мозково го натрійуретичного пропептиду (NT-proBNP) в крові у пацієнтів з АГ при додаванні до антигіпертензивної терапії еплеренону. Матеріал і методи. Обстежено 64 пацієнти (середній вік 51,3±1,5 років) з АГ II стадії, 2 ступеня, які не приймали регулярну антигіпертензивну терапію. Після реєстрації вихідних даних 34 пацієнтам (група 1) призначали базисну антигіпертензивну терапію з додаванням препарату еплеренон (Еплетор, Борщагівський завод, Україна) у дозі по 25–50 мг на добу протягом 3 місяців. У групу 2 увійшли 30 осіб, яким призначали базисну терапію АГ. До контрольної групи увійшли 20 практично здорових осіб. Усім обстеженим проведено клініко-лабораторне обстеження, у тому числі вимірювання артеріального тиску (АТ) офісного, при домашньому самоконтролі та добовому моніторингу, ехокардіографія з оцінкою трансмітрального доплерівського кровотоку, визначення рівнів sST2 та NT-proBNP у сироватці крові. Математичне комп’ютерне опрацювання результатів дослідження проведено за допомогою програмного пакета «Statistica 9,0» (Statsoft Inc, США). Результати. Через 3 місяці лікування встановлено достовірно більше зниження САТ і ДАТ за даними «офісного» вимірювання, домашнього самоконтролю та ДМАТ. Відзначено більш виражену позитивну динаміку показників структурно-геометричного ремоделювання ЛШ у пацієнтів, які отримували антигіпертензивну терапію з додаванням еплеренону. Після курсового лікування у хворих групи 1 відмічено достовірне збільшення співвідношення Е/А на 33,3 % (р<0,01) та значне зменшення показника Е/е на 31,3 % (р<0,05). У той же час у хворих групи 2 зміна Е/А та Е/е достовірно не змінювалися. Встановлено, що у групі 1 сироваткова концентрація sST2 суттєво знижувалася на 29,5 % (р<0,05) та була на 28,4 % (р<0,05) нижчою, порівняно з групою 2, у якій цей показник практично не змінювався. Відмічено зниження NT-proBNP у пацієнтів групи 1 на 28,6 % (р<0,01), що було на 25,3 % (р<0,01) менше, порівняно з даними групи 2, де відзначено лише тенденцію до зниження цього показника. Висновки. У пацієнтів з артеріальною гіпертензією 2 ступеня додавання еплеренону до антигіпертензивної терапії сприяє більш вираженому зниженню артеріального тиску, виміряного пацієнтами при самоконтролі, при добовому моніторингу, порівняно з антигіпертензивною терапією. Включення селективного антагоніста мінералокортикоїдних рецепторів альдостерону еплеренону в комплексну терапію хворих на артеріальну гіпертензію 2 ступеня чинить виражений позитивний вплив на структурно-геоме тричні показники міокарда, параметри діастолічної функції лівого шлуночка, а також вміст sST2 і NT-proBNP у сироватці крові поряд із хорошою переносимістю.

Description

Keywords

гіпертонічна хвороба, еплеренон, діастолічна дисфункція, ехокардіографія

Citation

Вплив еплеренону на сироватковий рівень стимулюючого чинника зростання, що експресується геном 2, у пацієнтів з артеріальною гіпертензією / О. М. Біловол, I. I. Князькова, В. О. Головачова, Н. В. Кузьмінова, В. О. Барбашова, Д. В. Молодан, М. В. Богун // Ліки України. – 2022. – № 7. – C. 44–48.