Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/29942
Title: Вплив гіпотермії та клітинної терапії на структурні зміни в тканинах головного мозку щурів із дисциркуляторною енцефалопатією змішаного ґенезу
Authors: Бабійчук, Владислав Георгійович
Айдарова, Вікторія Сергіївна
Ломакін, Іван Іванович
Кудокоцева, Ольга Валентинівна
Рой, Наталія В'ячеславівна
Наумова, Ольга Володимирівна
Проценко, Олена Сергіївна
Keywords: спонтанно гіпертензивні щури
дисциркуляторна енцефалопатія
хронічна алкогольна інтоксикація
ритмічна краніоцеребральна гіпотермія
кріоконсервовані ядровмісні клітини кордової крові
головний мозок
Issue Date: 20-Apr-2021
Publisher: Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України
Citation: Вплив гіпотермії та клітинної терапії на структурні зміни в тканинах головного мозку щурів із дисциркуляторною енцефалопатією змішаного ґенезу / В. Г. Бабійчук, В. С. Айдарова, І. І. Ломакін, О. В. Кудокоцева, Н. В. Рой, О. В. Наумова, О. С. Проценко // Проблеми кріобіології і кріомедицини. – 2021. – Т. 31, № 2. – С. 151–160.
Abstract: У роботі досліджували морфологічні зміни, які відбуваються в головному мозку (ГМ) щурів лінії SHR на тлі розвитку гіпертензивної дисциркуляторної енцефалопатії (ДЕ), ускладненою хронічною алкогольною інтоксикацією (ХАІ). Доведено, що ХАІ потенціює прогресуюче старіння ГМ щурів із гіпертензивною формою ДЕ, обтяжує її перебіг і призводить до розвитку ДЕ змішаного генезу. Встановлено ефективність самостійного й поєднаного застосування ритмічної краніоцеребральної гіпотермії (рКЦГ) і введення кріоконсервованих ядровмісних клітин кордової крові (кЯВК КК) з метою зменшення прогресуючого судинного ураження ГМ та наслідків дії хронічної ішемії у тварин з ДЕ змішаного ґенезу. Доведено, що поєднане застосування рКЦГ і кЯВК КК щурам зі змішаною формою ДЕ мало більш виражений позитивний вплив на морфологічну структуру тканин і судин ГМ, ніж їх самостійне використання. Спостерігалося подальше зниження ознак прояву дистрофічних, деструктивних і патологічно змінених компенсаторно-адаптивних процесів у ГМ на тлі значного зменшення нейрогліального індексу, стимуляції ангіогенезу, повної або часткової відсутності ознак гіперплазії гладком’язових клітин, гострих геморагій та ішемічних інфарктів, спазму стінок артеріальних судин і повнокров’я в венах, що сприяло відновленню мікрогемоциркуляції та цитоархітектоніки мозку.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/29942
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра дитячої хірургії та дитячої анестезіології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Рой - ст.,2021,Пробл.кріобіол.і кріомед.(с.151-160).pdf569,87 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.