Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/17322
Title: Діагностика та прогнозування порушень фізичного, нервово-психічного розвитку у дітей раннього віку, які народилися передчасно
Authors: Гордієнко, Ірина Вікторівна
Keywords: недоношені діти
ранній вік
фізичний розвиток
нервово-психічний розвиток
Issue Date: 2017
Citation: Гордієнко І. В. Діагностика та прогнозування порушень фізичного, нервово-психічного розвитку у дітей раннього віку, які народилися передчасно : автореф. дис. ... канд. мед. наук : 14.01.10 / І. В. Гордієнко ; Харківський національний медичний університет. – Харків, 2017. – 22 с.
Abstract: У роботі представлено вирішення наукової задачі -удосконалення діагностики та прогнозування порушень фізичного та нервово-психічного розвитку в передчасно народжених дітей упродовж раннього віку. Визначені перинатальні фактори ризику розвитку інвалідності в ранньому віці у передчасно народжених дітей. З’ясовано, що фізичний розвиток дітей раннього віку, які народилися передчасно, має гендерні особливості та характеризується уповільненням або затримкою, особливо в дітей з порушеннями нервово-психічного розвитку та інвалідністю.Показано, що достовірне підвищення частки дельта-ритму та тета-ритму стандартної ЕЕГ, дифузні зміни ЕЕГ «легкого» та «помірного» характеру, локальне уповільнення ЕЕГ у скорегованому віковому інтервалі від 6-ти до 12-ти місяців є маркером прогнозування розвитку інвалідності. З’ясовано, що застосування шкали AIMS дозволяє удосконалити ранню діагностику порушень моторного розвитку та у віковий інтервал скорегованого віку 6-12 місяців прогнозувати розвиток інвалідності. Доведено, що у передчасно народжених дітей у ранньому віці спостерігається затримка адаптативного розвитку, крупної та дрібної моторики, експресивного та імпресивного мовлення, соціо-емоціного та когнітивного розвитку при застосуванні шкали KID-RCDI-2000. Виявлено предиктори прогнозування інвалідності в ранньому віці у передчасно народжених дітей. Запропоновано моделі прогнозування порушень фізичного та нервово-психічного розвитку та алгоритм медичного спостереження, діагностики порушень розвитку та обґрунтування реабілітації у дітей раннього віку, які народилися передчасно.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/17322
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра педіатрії № 1 та неонатології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Автореферат Гордиенко.docx106,16 kBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.