Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/9827
Title: Фізичний розвиток, стан здоров'я та стиль життя підлітків, що навчаються в 9-х класах і мешкають в індустріальному місті та за його межами
Authors: Чайченко, Татьяна Валерьевна
Макєєва, Наталія Іванівна
Коваль, Вікторія Андріївна
Макєєва, Є.А.
Keywords: підлітки
кардіоваскулярний ризик
антропометричні параметри
вітальні функції
спосіб життя
Issue Date: 2015
Citation: Фізичний розвиток, стан здоров'я та стиль життя підлітків, що навчаються в 9-х класах і мешкають в індустріальному місті та за його межами / Т. В. Чайченко, Н. І. Макєєва, В. А. Коваль, Є. А. Макєєва // Експериментальна і клінічна медицина. – 2015. – № 2 (67). – С. 84–89.
Abstract: У роботі вивчалися основні особливості антропометричних параметрів, вітальних функцій та особливостей способу життя учнів 9-х класів, що мешкають в індустріальному місті та за його межами. Встановлено, що у хлопців, що мешкають в індустріальному районі міста перевагу має жировий компонент структури тіла, а також рівні артеріального тиску вищі, ніж у мешканців села. Для всіх мешканців індустріального району незалежно від статі типовими є статичний спосіб життя, схильність до споживання фаст-фуду, підвищена захворюваність на застуду. Отже, отримані результати свідчать про високі шанси потенційного формування кардіоваскулярного ризику, що потребує широкого впровадження соціальних програм щодо здорового способу життя та харчування із залученням всіх членів родини.
Description: Anthropometry, vital functions and lifestyle of 9th-grade students from industrial city and beyond have been studied. There are predominant fat mass in body composition of boys from industrial area and higher blood pressure levels comparatively to rural residents. Sedentary style of life, tendency to fast food consuming, increased incidence of colds are typical for the industrial district inhabitants regardless of gender. Thus, the results indicate high probability for potential cardiovascular risk, which requires wide promotion of healthy lifestyle and nutrition with the involvement of all members of the family.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/9827
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра педіатрії № 1 та неонатології



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.