Наукові роботи молодих вчених. Кафедра дерматології, венерології і медичної косметології

Permanent URI for this collectionhttps://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/951

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 37
  • Item
    Дослідження обізнаності населення України, щодо факторів ризику виникнення синдрому токсичного шоку.
    (2023-04) Скиданенко, Єлизавета Вячеславівна; Войлокова, Ганна Олександрівна; Пустова, Наталія Олександрівна
    Синдром стафілококового токсичного шоку (СТШ) — це захворювання з гострим початком, спричинене штамами Staphylococcus aureus, які можуть продукувати суперантигенні екзотоксини, такі як токсин-1 синдрому токсичного шоку (ТССТ-1), який характеризується неспецифічними симптомами, такими як лихоманка, шкірні ознаки (висипання з наступним лущенням), розлади травлення, міалгія та артеріальна гіпотензія. Не дивлячись на те, що прояви СТШ часто людина може визначити самостійно, це потенційно серйозне захворювання, яке може швидко призвести до поліорганної недостатності та смерті. Лікування СТШ вимагає ранньої госпіталізації до відділення інтенсивної терапії або реанімації та швидкого початку проведення лікування.
  • Item
    Терапевтична ефективність шампунів проти лупи. Роль кетоконазолу та перетіону цинку в лікуванні лупи.
    (2023-03) Біловол, Алла Миколаївна; Пустова, Наталія Олександрівна; Ігіна, Фаріда Шаріфхуджаївна; Медведєва, Олександра Олександрівна
    Лупа - це хронічне рецидивуюче захворювання, що характеризується незапальним захворюванням волосистої частини шкіри голови і надмірним лущенням епідермісу.
  • Item
    Поширеність оніхомікозів та кандидозів серед військовослужбовців
    (2023-02) Григорук, Анастасія; Юрченко, Катерина; Пустова, Наталія Олександрівна
    У зв'язку з війною в Україні набула актуальності тема поширеності мікозів серед військовослужбовців. А значить і постійне зростання кількості захворювань, які характерні для цієї конкретної групи осіб. Саме через постійне знаходження в екстремальних умовах життя, стрес, відсутність адекватної гігієни та специфіки одягу - серед військових почастішали випадки оніхомікозів та кандидозів.
  • Item
    Унікальний редермалізант на світовому ринку родом з України
    (2023-04) Славко, Олександра Владиславівна; Зубенко, Сергій Володимирович; Пустова, Наталія Олександрівна
    З віком шкіра змінюється. Порушуються метаболічні процеси, посилюється ацидоз тканин, внаслідок чого формується хронічне запалення. Фібробласти - клітини, що виробляють колагенові та еластинові волокна, зазнають змін, оскільки втрачається гідратація міжклітинного матриксу, основу якого становить гіалуронова кислота, необхідна для їхнього повноцінного функціонування і продукції перерахованих вище білкових сполук. Клінічно при цьому шкіра має вигляд зневодненої, в'ялої, дисхромічної. Щоб призупинити процес старіння, винайшли препарати, що заповнюють дефіцит необхідної речовини, для внутрішньошкірного введення на основі гіалуронової кислоти.
  • Item
    Ефективність ад’ювантної субодиничної вакцини проти оперізуючого герпесу у людей
    (2023-04) Біловол, Алла Миколаївна; Пустова, Наталія Олександрівна; Олейнік, Ілля Сергійович; Іванова, Аліса Сергіївна
    Оперізуючий герпес, або оперізувальний лишай, виникає в результаті реактивації латентного вірусу вітряної віспи (VZV) у гангліях спинного корінця або черепно-мозкових нервів, як правило, через десятиліття після первинної інфекції. Оперізуючий лишай характеризується везикулярним висипом з однобічним і дерматомним поширенням і майже завжди супроводжується болем. Понад 90% дорослих були інфіковані VZV і знаходяться в групі ризику захворіти оперізуючим герпесом. Рекомбінантні субодиничні вакцини є альтернативою живим ослабленим вакцинам і можуть також підходити для осіб з імуносупресією, оскільки запобігає ризику захворювання внаслідок реплікації вакцинного вірусу. оскільки ця ад’ювантна система сприяє сильній CD4+ Т- клітинній та гуморальній імунній відповіді проти рекомбінантних білків. Досліджувана рекомбінантна субодинична вакцина, що містить глікопротеїн E VZV та ад’ювантну систему AS01 B (називається HZ/su, GlaxoSmithKline Biologicals), оцінюється для профілактики оперізувального герпесу у людей похилого віку.Глікопротеїн E VZV був обраний як антиген-кандидат для вакцини, оскільки він необхідний для реплікації вірусу та поширення від клітини до клітини, а також є основною мішенню імунної відповіді, специфічної для VZV .
  • Item
    Вплив генетичних факторів на розвиток утопічного дерматиту
    (2023-04-04) Біловол, Алла Миколаївна; Пустова, Наталія Олександрівна; Бузлама, Анастасія Андріївна
    Атопічний дерматит є хронічним запальним захворюванням шкіри, що найчастіше зустрічається, і найранішим проявом алергії у дітей. Найчастіше атопічний дерматит починається у перші місяці життя, проявляється широким спектром клінічних симптомів, важко піддається лікуванню. У дітей з атопічним дерматитом часто формуються інші аллергопатії, у них відзначається схильність до вторинного інфікування шкіри та виникнення інфекційних захворювань. У зв'язку з вираженим впливом на якість життя та соціально- економічними наслідками атопічний дерматит є серйозною проблемою соціальної охорони здоров'я.
  • Item
    Помилки діагностики пухлин шкіри
    (2023-04-04) Пустова, Наталія Олександрівна; Куракова, Анастасія Олександрівна
    Меланома шкіри є унікальною пухлиною, здатною демонструвати рідкісне різноманіття клінічного перебігу. Незважаючи на певні успіхи, досягнуті за останні роки в лікуванні меланоми шкіри, загальні результати 5- річного виживання хворих залишаються невисокими і значною мірою залежать від своєчасної адекватної діагностики
  • Item
    Skin microbiome in atopic dermatitis
    (2023-04) Біловол, Алла Миколаївна; Пустова, Наталія Олександрівна; Кербаж, Надін Ріда
    Atopic dermatitis (AD) is a chronic inflammatory skin disease. It has a complex pathogenesis and has a great influence on the socioeconomic domain as well as on patient’s quality of life. Primary symptom of atopic dermatitis is pruritus. Factors that cause atopic dermatitis are epidermal barrier dysfunction, enhanced Staphylococcus aureus skin colonization, immunologic mechanisms, environmental and genetic factors.
  • Item
    Генетична схильність до акне. Статистичні дані поширеності захворювання у світі
    (2023) Пустова, Наталія Олександрівна; Пашаєва, Равана Зейнал кизи; Кушнірук, Надія Анатоліївна
    Акне – широко розповсюджене хронічне захворювання шкіри. Згідно з дослідженнями GBD, рівень поширеності акне на планеті складає 9.5% і посідає восьме місце у світі в загальній структурі захворювань.
  • Item
    Стрес, як провокуючий фактор атопічного дерматиту
    (2023-04) Пустова, Наталія Олександрівна; Біловол, Алла Миколаївна; Литвинова, Валерія Володимирівна
    В останній час кількість хворих на атопічного дерматиту в світі збільшилася на 2-10 % серед дорослого населення. Але, мало хто знає, що стрес може бути тригером атопічного дерматиту.
  • Item
    Methods of acne scars treatment
    (Havryliuk О. Methods of acne scars treatment / О. Havryliuk, K. Elakkumanan // Науковий підхід до сфери практичної косметології: актуальні питання й тренди : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, Харків, 11 березня 2020 р. : збірник наукових праць / НФаУ. – Харків, 2020. – С. 12–13., 2020-03) Havryliuk, Oleksandra; Elakkumanan, Kavitha
  • Item
    Місце хімічних пілінгів в терапії акне
    (2020-03) Гаврилюк, Олександра Анатоліївна; Красушина, Юлія
  • Item
    Применение химического пиллинга в комплексном лечении постакне
    (2019) Гаврилюк, Александра Анатольевна; Сидора, А.А.; Голуб, А.С.
  • Item
    Perspective of vitamine D supplementetion for lichenoid dermatoses
    (2019) Kashtan, Kateryna; Bilovol, Alla; Havryliuk, Oleksandra; Tkachenko, Svitlana
  • Item
    The role of alimentary factor in pathogenesis acne
    (2019) Гаврилюк, Олександра Анатоліївна; Yuntsova, K.; Yurkina, I.
  • Item
    Місце мезотерапії в комплексному лікуванні вогнищевої алопеції
    (2019) Гаврилюк, Олександра Анатоліївна; Саркісян, Ізольда Артурівна; Шарапова, Крістіна Глебівна
  • Item
    Клінічні прояви піднігтьової меланоми в дерматологічній практиці
    (2019-04) Власенко, Ольга; Нго, Тхі Туйєт Нга; Татузян, Євгенія Геннадіївна
    Меланома шкіри – це різновид пухлин, які проявляються недоброзичливим перебігом, за деякими даними дане захворювання має найбільшу смертність серед всіх видів злоякісних пухлин шкіри.Піднігтьова меланома, інша її назва – акрально-лентігінозна меланома, характеризується певними клінічними особливостями, відмінними від меланоми шкіри інших клініко-морфологічних форм.
  • Item
    Вирівнювання волосся кератином: правда та міфи
    (2018-10) Гаврилюк, Олександра Анатоліївна; Арасланова, Тетяна Володимирівна; Горбунова, Ірина Володимирівна
  • Item
    Лазерне шліфування як один з методів корекції постакне
    (2018-10) Гаврилюк, Олександра Анатоліївна; Соловйов, Владлен сергійович; Невхорошев, Євген Олександрович
  • Item
    Гидротерапия в медицинской косметологии
    (2018-10) Гаврилюк, Олександра Анатоліївна; Барабаш, Дарія Денисівна; Головня, Ганна ігорівна