Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/7739
Title: Оптимізація профілактики розвитку мультифакторіальної патології та поліпшення способу життя родини шляхом аналізу родоводів підлітків
Authors: Васильєва, Оксана Василівна
Keywords: родовід
мультифакторіальні хвороби
профілактика
Issue Date: 2014
Citation: Васильєва О. В. Оптимізація профілактики розвитку мультифакторіальної патології та поліпшення способу життя родини шляхом аналізу родоводів підлітків / О. В. Васильєва // Вісник проблем біології і медицини – 2014. – Вип. 1 (106). – С. 357−360.
Abstract: Збереження здоров'я школярів залишається актуальною проблемою в Україні на сьогодні. Медики, батьки, педагоги серйозно стурбовані тим, що за останні роки здоров'я школярів відчутно погіршилося. Так, за даними Головного управління охорони здоров'я Київської міської державної адміністрації, результати медичних профілактичних оглядів свідчать, що якщо серед першокласників реєструється більш ніж третина здорових дітей, то в 11-му класі їх уже менше за 6 відсотків. Порушення зору і постави, нервово-психічні розлади та захворювання кишково-шлункового тракту - такий «букет» отримують деякі діти разом з атестатом про середню освіту.
Description: За результатами проведеного дослідження були розроблені індивідуальні пам'ятки для учнів старших класів щодо збереження здоров’я родини, складовою частиною яких стали рекомендації відповідно до виявленої мультифакторіальної патології в родоводі. Якщо на початку дослідження більшість школярів ставилася до стану свого здоров'я та наявних хвороб батьків дуже скептично («Це був одиничний випадок». «Зі мною цього не станеться»), то побачивши на власні очі наявність конкретної патології у декількох поколіннях (особливо, коли вона збігалася з причиною смерті родичів), точка зору та висловлення кардинально змінювалися («Що мені робити для запобігання розвитку цієї хвороби?»). Тому становиться очевидною необхідність введення аналізу мультифакторіальної патології у родоводах школярів у рамках викладання біології учням старших класів. Тому що на прикладі вивчення законів Менделя вони не розуміють, що йдеться про успадкування в їхніх родинах не тільки окремих ознак, а й конкретних хвороб. Але якщо на прикладі складання власного родоводу із з'ясуваням «ти чи твої діти будуть наступними носіями цієї ознаки / хвороби?» можливо вплинути на переоцінку способу життя школяра та його родини.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/7739
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра фізіології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Вестник Выпуск1.pdf1,5 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.