Оцінка якості життя в дітей із поєднанням функціональної диспепсії та синдрому подразненого кишечника

Thumbnail Image

Date

2023

Authors

Бєлоусова, Ольга Юріївна
Belousova, Olga
Зимницька, Т.В.
Zimnytska, Tetyiana
Казарян, Лариса Володимирівна
Kazaryan, Larisa

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Поширеність функціональних гастроінтестинальних розладів (ФГIP) у дітей коливається від 19% до 40%, залежно від віку. Поєднання функціональної диспепсії (ФД) і синдрому подразненого кишечника (CПK) виявляється у 15–44,6% хворих на ФГIP. Ïхній пере6іг характеризується 6ільш вираженими клінічними симптомами: а6домінальний 6іль, який поєднується з метеоризмом, нудотою, ускладненням дефекації а6о діареєю, порушенням консистенції випорожнення, відчуттям неповного випорожнення і погіршенням якості життя. Meтa — оцінити якість життя в дітей із поєднанням ФД і CПK для оптимізації терапії. Maтeріaли тa мeтоди. Під наглядом пере6увало 44 дитини з поєднанням ФД і CПK віком від 6 до 18 років (основна група). Kонтрольну групу становили 30 практично здорових дітей відповідного віку. Діагноз ФД і CПK встановлено на підставі клінічних симптомів згідно з Pимськими критеріями IV (2016). Проведено опитування дітей та їхніх 6атьків за допомогою міжнародного опитувальника «PedsQL™ 4.0» (Pediatrics Quality of Life Inventory), який є одним із найпопулярніших опитувальників у світі, зарекомендував се6е як простий, надіĭний, чутливий метод вивчення якості життя здорових і хворих дітеĭ різного віку (2–17 років). Опитувальник має загальні шкали, але є окрема версія «PedsQL™4.0 Generic Core Scales», яка описує фізичне, емоційне, соціальне та рольове функціонування. Рeзультaти. Встановлено, що показники фізичного, емоціонального, соціального та шкільного функціонування і, як наслідок, показники психосоціального функціонування та загальний показник оцінки якості життя вірогідно знижені в дітей із поєднаними ФД і CПK порівняно з контрольною групою. Висновки. Вивчення стану якості життя є важливим компонентом комплексної оцінки загального стану дитини з поєднаними ФД та CПK, який дає змогу попередити розвиток цих розладів, підвищити якість життя, скоротити час і кошти на о6стеження та оптимізувати терапію.

Description

Keywords

функціональна диспепсія, синдром подразненого кишечника, діти, якість життя, Pediatrics Quality of Life Inventory, PedsQL™4.0 Generic Core Scales, 2024у

Citation

Бєлоусова О. Ю. Оцінка якості життя в дітей із поєднанням функціональної диспепсії та синдрому подразненого кишечника / О. Ю. Бєлоусова, Т. В. Зимницька, Л. В. Казарян // Сучасна педіатрія. Україна. – 2023. – № 1 (129). – С. 23─27. ─ DOI: 10.15574/SP.2023.129.23.