Please use this identifier to cite or link to this item:
http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/33721
Title: | Сучасні аспекти харчування українських підлітків з ожирінням |
Other Titles: | Modern aspects of nutrition of ukrainian adolescents with obesity |
Authors: | Страшок, Лариса Анатоліївна Strashok, Larysa Бузницька, Олена Вікторівна Buznytska, O. Хоменко, Маргарита Андріївна Khomenko, M. |
Keywords: | підлітки харчування ожиріння харчова поведінка 2024у |
Issue Date: | 2023 |
Citation: | Страшок Л. А. Сучасні аспекти харчування українських підлітків з ожирінням / Л. А. Страшок, О. В. Бузницька, М. А. Хоменко // Сучасна педіатрія. Україна. − 2023. – № 6 (134). − С. 105–111. ─ DOI: 10.15574/SP2023.134.105. |
Abstract: | Метою роботи було проаналізувати характер харчування та харчову поведінку підлітків з ожирінням для удосконалення менеджменту даної категорії пацієнтів. Було обстежено 140 підлітків. До основної клінічної групи ввійшло 108 підлітків віком 12-17 років з ожирінням (індекс маси тіла (ІМТ) – ≥ 95 перцентиля); до контрольної групи – 32 здорові підлітки (ІМТ – 5-85-го перцентиля) аналогічного віку. Виконано комплекс стандартного клініко-анамнестичного та лабораторно-інструментального дослідження. Для вивчення характеру та режиму харчування використано опитувальник, розроблений на базі ДУ «Інститут охорони здоров’я дітей та підлітків НАМН України». Дослідження харчової поведінки (ХП) у підлітків проведено за допомопою Голландськопо опитувальника DEBQ (The Dutch Eating Behaviour Questionnaire). Результати дослідження показали, що у підлітків з ожирінням достовірно частіше реєструвалися порушення регулярності харчування, а також звичка до перекусів здобними виробами та солодощами протягом дня та пізня вечеря порівняно з контрольною групою (р < 0,001). Встановлено, що хворі на ожиріння достовірно частіше щодня або декілька разів на тиждень вживали цукерки, здобні вироби, продукти фастфуду, чіпси, сухарики порівняно з обстеженими контрольної групи (р < 0,05). У ході кореляційного аналізу виявлено взаємозалежність між збільшенням частоти споживання цукерок, м’яса, ковбасних виробів, солодких газованих напоїв, фастфуду і підвищенням антропометричних показників, пов’язаних з ожирінням (індекс маси тіла, окружність талії та окружність стегон); між зростанням частоти споживання солодких газованих напоїв, ковбасних виробів і збільшенням розмірів печінки, між більшою частотою споживання фруктів і меншим рівнем тригліцеридів та холестерину ліпідів дуже низької щільності (р < 0,05). З аналізу результатів опитування DEBQ відмічено, що у понад 70 % хворих на ожиріння відзначалось обмежувальне порушення ХП, із меншою частотою зустрічались екстернальний (43,8 %) та емоціогенний (39,3 %) тип ХП, на відміну від контрольної групи (р < 0,05). Проведене дослідження виявило проблему нераціонального та незбалансованого харчування у підлітків, яке також проявлялось у формі порушень ХП. |
URI: | https://med-expert.com.ua/journals/wp-content/uploads/2023/12/15-1.pdf doi 10.15574/SP2023.134.105 http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/33721 |
ISSN: | 2663-7553 |
Appears in Collections: | Наукові праці. Кафедра педіатрії № 3 та неонатології |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Strashok1_Modern_aspects_of_nutrition_of_ukrainian_adolescents_with_obesity.pdf | 230,19 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.