Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/33709
Title: Нутрицевтична підтримка в комплексному лікуванні пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу (огляд літератури та власні дані).
Authors: Кравчун, Н.О.
Караченцев, Ю.І.
Дорош, О.Г.
Козаков, О.В.
Мірошніченко, О.С.
Романова, І.П.
Keywords: рослинний засіб «Омнідіа»
огляд
гіполіпідемічний ефект
цукровий діабет
антигіперглікемічний ефект
квасоля звичайна
2024у
Issue Date: Feb-2024
Publisher: ДУ "Інститут проблем ендокринної патології ім. В.Я. Данилевського АМН України"
Citation: Нутрицевтична підтримка в комплексному лікуванні пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу (огляд літератури та власні дані) / Н. О. Кравчун, О. Г. Дорош, Ю. І. Караченцев, О. В. Козаков, О. С. Мірошніченко, І. П. Романова // Проблеми ендокринної патології. ─ 2024. ─ № 1. ─ С. 66–76.
Abstract: Потреба у нутрицевтичній підтримці при лікуванні пацієнтів із цукровим діабетом (ЦД) 2 типу для необхідного глікемічного контролю є актуальним напрямком у сфері охорони здоров'я. Протягом останнього десятиліття терапія ЦД 2 типу значно поліпшилася завдяки впровадженню ряду нових антигіперглікемічних препаратів, які широко застосовуються в клінічній практиці. Однак, синтетичні цукрознижуючі засоби мають негативні побічні ефекти при тривалому використанні у певних груп пацієнтів. У той же час, ліки, отримані з природних джерел, демонструють широкий спектр структурних та фізико-хімічних характеристик, які були адаптовані через еволюцію для селективного зв'язування з функціональними макромолекулами в організмі людини. Проведеним дослідженням доведено, що комплексна терапія з додаванням добавки дієтичної на основі екстракту з квасолі звичайної (Phaseolus vulgaris) «Омнідіа», яка приймалася по 3 капсули тричі на добу за 30–60 хвилин до прийому їжі протягом 12 тижнів, надавала антигіперглікемічний і гіполіпідемічний ефекти у пацієнтів із ЦД 2 типу. Також рослинний засіб «Омнідіа» добре переноситься пацієнтами і не викликає побічних ефектів при тривалому застосуванні. Додавання добавки дієтичної «Омнідіа» до комплексного лікування хворих на ЦД у окремих пацієнтів дозволило знизити дозу цукрознижувальних препаратів та інсуліну
URI: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/33709
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра ендокринології та дитячої ендокринології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Караченцев, Кравчун_1133-Article Text-2915-1-10-20240314.pdf3,05 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.