Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/31154
Title: Сучасні уявлення про розвиток та становлення топографо-анатомічних взаємовідношень окремих органів і структур передньої шийної ділянки плодів людини
Authors: Лопушняк, Леся Ярославівна
Гончаренко, Валентина Анатоліївна
Дмитренко, Роман Романович
Сухоносов, Роман Олександрович
Keywords: анатомія
топографічна анатомія
щелепно-лицева хірургія
шия
Issue Date: 29-Jan-2022
Publisher: Sci-conf.com.ua
Citation: Сучасні уявлення про розвиток та становлення топографо-анатомічних взаємовідношень окремих органів і структур передньої шийної ділянки плодів людини / Л. Я. Лопушняк, В. А. Гончаренко, Р. Р. Дмитренко, Р. О. Сухоносов // Topical Issues of Modern Science, Society and Education : Proceedings of VII International Scientific and Practical Conference, Kharkiv, Ukraine, 29–31 January 2022. – Kharkiv, 2022. – P. 892–897.
Abstract: Потреби сучасної дитячої, естетичної, реконструктивної, щелепно-лицевої хірургії та хірургічної стоматології націлюють вчених анатомів на детальне з‘ясування онтогенетичних змін будови органів і структур шиї. Уточнені ембріологічні та анатомічні дані щодо послідовності закладки, хронології синтопічних змін, критичних періодів розвитку та варіантної топографії м‘язів, судин, нервів, фасцій і міжфасціальних клітковинних просторів шиї дозволять удосконалити існуючі та розробити нові хірургічні доступи, методи оперативного лікування і діагностичні критерії норми. Особливу наукову цінність у фетальній хірургії мають дослідження щодо анатомічної мінливості органів і структур шиї у плодів людини, оскільки є морфологічним підґрунтям при виконанні діагностичних і лікувальних маніпуляцій та виборі адекватних методик та способів оперативного лікування перинатальної патології. Знання вікових особливостей будови та топографії фасцій та клітковинних просторів шийної ділянки має важливе значення для з‘ясування можливих механізмів та шляхів поширення інфекційно-запальних процесів у суміжні ділянки тіла людини, а також для розробки раціональних оперативних доступів до органів та структур шиї.
URI: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/31154
ISBN: 978-966-8219-85-6
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра анатомії людини

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
14, 15_892-897.pdf1,26 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.