Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/30521
Title: Роль імуногенної клітинної смерті в віротерапії злоякісних новоутворень
Authors: Гаврилов, Андрій Юрійович
Сенніков, Ігор Анатолійович
Котенко, Александр Євстафійович
Коваль, М.Ю.
Шарун, С.Н.
Keywords: онкологія
клітинна смерть
імуногенний апоптоз
онколітичні віруси
Issue Date: 31-Mar-2021
Citation: Роль імуногенної клітинної смерті у віротерапії злоякісних новоутворень / А. Ю. Гаврилов, І. А. Сенніков, А. Є. Котенко, М. Ю. Коваль, С. Н. Шарун // Експериментальна і клінічна медицина. – 2021. – № 90 (1). – С. 9. – DOI: https://doi.org/10.35339/ekm.2021.90.1.gsk.
Abstract: В роботі розглянуто основні напрямки, результати експериментальних і клінічних досліджень ролі імуногенної клітинної смерті у віротерапії злоякісних новоутворень. Оцінена клітинну смерть під впливом онколітичних вірусів, яка відбувалася за сценарієм імуногенної клітинної смерті з виділенням небезпечно-асоційованих молекулярних патернів. Клінічні випадки були розділені залежно від способу активації ЕР стрес-агента, на дв типи. На наш погляд істотною позитивною відмінністю онколітичних вірусів від інших індукторів імуногенної клітинної смерті є те, що заражена онколітичними вірусами клітина виділяє патоген-асоційовані молекулярні патерни, які являють собою структурні молекули та продукти життєдіяльності. Таке додаткове стимулювання може посилювати активність імуноцитів й підвищувати ефективність антиген-презентації. Ми спостерігали, що клітини з низькоафінним Т-клітинним рецептором можуть вислизати від негативної селекції, проте їх активності зазвичай недостатньо для запуску повноцінної імунної відповіді через імуносупресивне мікрооточення в пухлині. Імуногенна клітинна смерть може пригнічувати цю імунносупресію й збільшувати активність низькоафінного клону Т-лімфоцитів на певний час, але після згасання імуногенної клітинної смерті цей пул досить швидко придушується механізмами периферичної толерогенності й імунологічна пам'ять майже не розвивається. На наш погляд це особливо актуально для хіміотерапевтичних режимів лікування, адже вони мають обмежену тривалість через розвиток побічних ефектів. Детальний аналіз результатів власних досліджень і літературних даних дав можливість стверджувати, що онколітичні віруси здаються ефективним рішенням як індуктор імуногенної клітинної смерті - вони розмножуються в пухлині та викликають імуногенну клітинну смерть тривалий час, поки здатні заражати інші пухлинні клітини, що в свою чергу дозволяє рекомендувати їх як етап комбінованого лікування пацієнтів з онкопатологією.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/30521
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра онкології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
738-Текст статті-1862-1-10-20220202.pdfРоль иммуногенной клинической смерти в виротерапии злокачественных новообразований346,49 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.