Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/29308
Title: Сучасні аспекти лікування хворих на гастроезофагеальну рефлюксну хворобу на тлі цукрового діабету 2 типу та ожиріння. Огляд літератури.
Authors: Журавльова, Лариса Володимирівна
Келеберда, Ольга Сергіївна
Keywords: цукровий діабет 2 типу
ожиріння
гастроезофагеальна рефлюксна хвороба
грелін
лептин
метформін
Issue Date: 2021
Citation: Журавльова Л. В. Сучасні аспекти лікування хворих на гастроезофагеальну рефлюксну хворобу на тлі цукрового діабету 2 типу та ожиріння. Огляд літератури / Л. В. Журавльова, О. С. Келеберда // Сучасна гастроентерологія. – 2021. – № 3 (119). – С. 65–77.
Abstract: Поширеність цукрового діабету щорічно збільшується. За прогнозами вчених, до 2040 р. кількість випадків ЦД становитиме понад 400 млн. Цукровий діабет — це системне захворювання, основним патогенетичним виявом якого є хронічна гіперглікемія, що провокує ураження ендотелію судин та є тригером розвитку системного запалення. Тривала відсутність клінічних виявів ЦД призводить до того, що у майже 50 % хворих захворювання залишається недіагностованим. Збільшення частоти ожиріння спричиняє підвищення ризику виникнення цукрового діабету. Найнебезпечнішими ускладненнями цукрового діабету 2 типу є мікро- та макросудинні порушення. Ураження циркуляторного русла призводить до розвитку органної недостатності, що зумовлює високий рівень захворюваності та смертності.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/29308
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра внутрішньої медицини № 3 та ендокринології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ГЕРХ та ожиріння.pdf183,89 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.