Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/29131
Title: Мікро- і макроелементний обмін у хворих на неалкогольну жирову хворобу печінки і при її поєднанні з цукровим діабетом 2 типу
Authors: Журавльова, Лариса Володимирівна
Лахно, Ольга Вікторівна
Цівенко, Оксана Іванівна
Кривоносова, Олена Михайлівна
Keywords: цукровий діабет 2 типу
неалкогольна жирова хвороба печінки
мікроелементи
макроелементи
Issue Date: 2021
Citation: Мікро- і макроелементний обмін у хворих на неалкогольну жирову хворобу печінки і при її поєднанні з цукровим діабетом 2 типу / Л. В. Журавльова, О. В. Лахно, О. І. Цівенко, О. М. Кривоносова // Проблеми ендокринної патології. – 2021. – № 2. – С. 7–13.
Abstract: У наш час спостерігається епідемічне зростання захворюваності на цукровий діабет (ЦД) 2 типу. З усієї кількості осіб з ЦД приблизно 90% складають пацієнти з ЦД 2 типу, що обумовлено зниженням фізичної активності, нераціональним харчуванням, ожирінням і генетичними факторами. Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) є частою причиною хронічних захворювань печінки в багатьох розвинених країнах. Дані епідеміологічних досліджень підтверджують тенденцію до збільшення захворюваності НАЖХП у пацієнтів з резистентністю до інсуліну, що виникає на тлі ожиріння, ЦД 2 типу та наявності метаболічного синдрому. Перераховані вище захворювання мають спільні патогенетич ні фактори, які є причиною їх розвитку і прогресування, тобто можуть поєднуватися і підсилювати розвиток один одного.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/29131
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра внутрішньої медицини № 3 та ендокринології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Мікро-макро обмін.pdf336,64 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.