Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/26876
Title: Вплив засобів побутової хімії, що містять поверхнево-активні речовини на стан здоров’я дівчат-підлітків (частина II)
Authors: Фролова, Тетяна Володимирівна
Щербань, Микола Гаврилович
Стенкова, Наталія Федорівна
Атаманова, Олена Володимирівна
Кононенко, Олена Володимирівна
Keywords: девушки-подростки
состояние здоровья
средства бытовой химии
поверхностно-активные вещества
Issue Date: 2020
Citation: Вплив засобів побутової хімії, що містять поверхнево-активні речовини на стан здоров’я дівчат-підлітків (частина II) / Т. В. Фролова, М. Г. Щербань, Н. Ф. Стенкова, О. В. Атаманова, О. В. Кононенко // Український журнал медицини, біології та спорту. – 2020. – Т. 5, № 3 (25). – С. 255–259.
Abstract: У останні роки зростає використання дівчатами-підлітками косметичних засобів та декоративної косметики. Багато речовин, що входять до складу цих засобів, є токсичними для організму молодої людини і становлять небезпеку для здоров'я. При частому вживанні косметичних засобів збільшується потрапляння до організму різних хімічних речовин, у тому числі поверхнево-активних, наслідком чого є ризик виникнення алергічних реакцій, контактних дерматитів. Метою дослідження було проведення незалежного моніторингу особливостей використання дівчатами-підлітками косметичних засобів, що містять поверхнево-активні речовини. За спеціально розробленими анкетами проведено опитування 247 дівчат-підлітків віком від 11 до 17 років щодо особливостей використання ними косметичних засобів. Встановлено, що дівчата-підлітки починають використовувати косметичні засоби досить рано, а тривалість їх використання в середньому складає від 1 до 5 років. Більшість дівчат (75,6%) використовують синтетичні косметичні засоби. Майже всі опитані дівчата щоденно використовують засоби з догляду за волоссям та гігієнічні засоби; більшість з дівчат застосовують засоби для макіяжу, тобто має місце регулярний вплив поверхнево-активних хімічних речовин. Під час вибору косметичного засобу більшість дівчат орієнтується на виробника (73,1%), а також на аромат. За даними анкетування 22,6% дівчат доводилося купувати неякісні косметичні засоби. При оцінці стану здоров’я дівчат найбільша кількість скарг стосувалася шкіри, ураження якої проявлялося у вигляді пересихання, свербіння та почервоніння. У третини опитуваних відмічалися скарги на швидку втомлюваність та загальну слабкість, однак прямий взаємозв'язок загальних скарг з дією поверхнево-активних речовин не був встановленим. Можливим є припущення про опосередкований шкідливий вплив поверхнево-активних речовин на деякі функції організму внаслідок достатньо тривалого використання косметичних засобів, що містять поверхнево-активні речовини. Незважаючи на регулярне використання косметичних засобів, переважна більшість дівчат оцінила стан свого здоров’я задовільним, що може пояснюватися високою швидкістю метаболізму та значною регенеративною здатністю підліткового організму.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/26876
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра пропедевтики педіатрії № 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Фролова_2 частина.pdf478,35 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.