Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/24285
Title: Особливості індивідуальної анатомічної мінливості органометричних параметрів очного яблука залежно від морфологічного типу обличчя здорових та осіб з функціональними порушеннями гостроти зору
Authors: Мірошніченко, Олександр Олександрович
Keywords: анатомія
очне яблуко
органометрія
морфометрія
морфологічний тип обличча
Issue Date: 29-Mar-2019
Citation: Мірошниченко О. О. Особливості індивідуальної анатомічної мінливості органометричних параметрів очного яблука залежно від морфологічного типу обличчя здорових та осіб з функціональними порушеннями гостроти зору / О. О. Мірошниченко // Український журнал екстремальної медицини ім. Г. О. Можаєва. – 2019. – Т. 20, № 1. – С. 50–56.
Abstract: У дослідженні задіяні 107 осіб молодого віку, розподілених на дві групи: перша – 57 осіб з нормаль-ними показниками гостроти зору, друга – 50 осіб з функціональними порушеннями гостроти. Глиби-на передньої камери ока у здорових осіб виявилася найбільш варіативною при різних морфологічних типах обличчя: найменшою – у лептопрозопів, найбільшою – у евріпрозопів та мезопрозопів. Зрос-тання міжзіничної дистанції у мезопрозопів та гіперлептопрозопів можна розглядати у якості однієї із типологічних ознак функціонального порушення гостроти зору (ФПГЗ). Окрім того, зростання тов-щини рогівки у мезопрозопів чи її зменшення у лептопрозопів можна розглядати у якості однієї із типологічних ознак ФПГЗ. Серед осіб з ФПГЗ зареєстровано збільшення РКР у лептопрозопів (р<0,05), що можливо розглядати у якості критерію оцінки ризику ФРГЗ саме серед лепрозопів. При цьому, серед осіб з ФПГЗ зареєстровано збільшення діаметру рогівки горизонтального у лептопрозо-пів (р<0,05) та тенденцію до його збільшення у мезопрозопів (р=0,06).
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/24285
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра анатомії людини

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
УЖЕМиМ-1-2019-страницы-1,3-4,50-56.pdf2,97 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.