Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/23805
Title: Досвід застосування препаратів урсодезоксихолевої, альфа-ліпоївої кислоти та тіотриазоліну у хворих на цукровий діабет типу 2 в поєднанні із неалкогольною жировою хворобою печінки, нормальною вагою тіла та ожирінням
Authors: Журавльова, Лариса Володимирівна
Власенко, Андрій Володимирович
Keywords: неалкогольна жирова хвороба печінки
холесекреторна функція печінки
дисліпідемія
цукровий діабет 2-го типу
ожиріння
пункційна біопсія печінки
неалкогольная жировая болезнь печени
холесекреторная функция печени
дислипидемия
сахарный диабет 2-го типа
ожирение
пункционная биопсия печени
non-alcoholic fatty liver disease
cholesecretory liver function
dyslipidemia
diabetes mellitus
obesity
puncture biopsy of the liver
Issue Date: 2019
Citation: Журавльова Л. В. Досвід застосування препаратів урсодезоксихолевої, альфа-ліпоївої кислоти та тіотриазоліну у хворих на цукровий діабет типу 2 в поєднанні із неалкогольною жировою хворобою печінки, нормальною вагою тіла та ожирінням / Л. В. Журавльова, А. В. Власенко // Практикуючий лікар. – 2019. – № 2. – С. 44–49.
Abstract: Цукровий діабет (ЦД) належить до числа найбільш поширених захворювань людини. Він посідає одне з провідних місць серед хвороб, що призводять до ранньої втрати працездатності та смерті людей. Одним з найтяжчих пізніх ускладнень цукрового діабету (ЦД), розповсюдженість якого невпинно збільшується та перевищує 300 млн. осіб, в основному за рахунок ЦД 2 типу, ще на доклінічних стадіях, є неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП). НАЖХП є найбільш частою хронічною патологією печінки у світі та сягає у різних популяціях близько 33%. У розвитку неалкогольного стеатогепатиту виділяють декілька етапів, які включають жирову інфільтрацію печінки, окислювальний стрес, ендотоксинопосередковане ураження. Інфільтрація печінки жирними кислотами сприяє утворенню фіброзної тканини. Стеатогепатоз (діабетичний гепатит) може виявлятися в усіх вікових групах, але частота його зростає з віком (після 45 років). Факторами ризику, які сприяють прогресуванню жирової дистрофії печінки, є похилий вік, надлишкова маса тіла, цукровий діабет, співвідношення АСТ/АЛТ > 1. До ендогенних етіологічних факторів НАЖХП належать метаболічний синдром, ожиріння, цукровий діабет 2 типу, гіперліпідемія. До екзогенних етіологічних факторів відносять тривале парентеральне харчування, незбалансоване за вмістом вуглеводів і жирів, недостатність білку в раціоні з надлишком вуглеводів, швидке схуднення.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/23805
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра внутрішньої медицини № 3 та ендокринології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Досвід застосування .pdf818,52 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.