Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/19054
Title: Роль варіабельності генів-кандидатів еNOS, MnSOD2, ADRB1 у розвитку кардіоваскулярної патології у новонародженних
Authors: Гончарь, М.О.
Бойченко, А.Д.
Кондратова, І.Ю.
Keywords: мітохондріальна супероксиддисмутаза
ендотеліальна синтаза оксида азота
поліморфізм генів β1-адренорецепторів
Issue Date: 2017
Citation: Гончарь М. О. Роль варіабельності генів-кандидатів еNOS, MnSOD2, ADRB1 у розвитку кардіоваскулярної патології у новонародженних / М. О. Гончарь, А. Д. Бойченко, І. Ю. Кондратова // Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина. – 2017. – Т. 7, № 4 (26). – С. 37–40.
Abstract: Вивчення поліморфізму генів проводиться з метою інформування лікарів практичної охорони здоров’я про генетичні дослідження, що можуть використовуватись в клінічній практиці, адже вивчені гени – націлюватимуть на пошук ранніх проявів серцево-судинних розладів. Можливість визначення шляхів корекції визначеної кардіоваскулярної патології зумовлює необхідність та перспективність проведення подальших досліджень, починаючи з неонатального періоду. З метою вивчення частоти зустрічальності генотипів поліморфізму генів-кандидатів ендотеліальна синтаза оксида азота (еNOS), мутації 1 митохондріальної супероксиддисмутази (MnSOD2) та поліморфізм генів β1-адренорецепторів (ADRB1) у новонароджених з груп перинатального ризику у неонатальний період обстежено 186 новонароджених, з них: 102 здорових доношених новонароджених, 25 новонароджених після перенесеної асфіксії, 46 передчасно народжених дітей та 13 новонароджених з затримкою внутришньоутробного розвитку. Виявлено, що частота розподілу генотипів гена ендотеліальної синтази оксида азота (еNOS) С786Т, мітохондріальної супероксиддисмутази (MnSOD2) Т49С та β1-адренорецепторів (ADRB1) Ser49Gly у новонароджених з груп перинатального ризику у неонатальний період не відрізняється від здорових новонароджених. Генотип СТ (p<0,05) поліморфізму гена ендотеліальної синтази оксида азота (еNOS) С786T можна вважати одним із предикторів розвитку серцево-судинних розладів у новонароджених, що потребує подальшого клініко-інструментального співставлення. Інформацію щодо поширеності поліморфізмів генів, асоційованих з розвитком кардіоваскулярних подій, необхідно враховувати при розробці комплексу індивідуальних профілактичних заходів.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/19054
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра педіатрії № 1 та неонатології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ГончарьМО, БойченкоАД КондратоваИЮ.pdf393,39 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.