Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/18281
Title: Сучасні принципи діагностики та лікування пневмонії, асоційованої з медичним доглядом, лікарняної і вентилятор-асоційованої пневмоній у дітей: review up to date 2017
Authors: Гончарь, М.О.
Логвінова, О.Л.
Сенаторова, Г.С.
Муратов, Г.Р.
Keywords: діти
лікарняна пневмонія
вентилятор-асоційована пневмонія
пневмонія асоційована з медичним доглядом
Issue Date: 2017
Citation: Сучасні принципи діагностики та лікування пневмонії, асоційованої з медичним доглядом, лікарняної і вентилятор-асоційованої пневмоній у дітей: review up to date 2017 / М. О. Гончарь, О. Л. Логвінова, Г. С. Сенаторова, Г. Р. Муратов // Сучасна педіатрія. – 2017. – № 6. – С. 66–78.
Abstract: Лікарняна та вентилятор-асоційована пневмонія – часта причина захворюваності і смертності дітей різних вікових груп, незважаючи на поліпшені сучасні умови респіраторної підтримки, широкий спектр антибактеріальної терапії (АБТ), можливості профілактики захворювання. Пневмонія, асоційована з медичним доглядом, має схожий з лікарняною пневмонією перебіг та включає епізод пневмонії у пацієнтів, які були госпіталізовані на термін ≥ 2 діб протягом останніх 90 діб; проживають в медичних установах, де потрібен постійний догляд; отримували внутрішньовенну терапію та/або хіміотерапію протягом останніх 30 діб; відвідували палату гемодіалізу. Метою даної публікації було зменшення ускладнень та смертності дітей з пневмонією, асоційованою з медичним доглядом, лікарняною і вентилятор-асоційованою пневмоніями шляхом ознайомлення дитячих пульмонологів, лікарів інтенсивної терапії, хірургів з сучасними рекомендаціями діагностики та лікування. Ми здійснили спробу вивчити та проаналізувати дані наявних сучасних джерел щодо принципів лікування пневмонії, асоційованої з медичним доглядом, лікарняної і вентилятор-асоційованої пневмоній та синтезувати сучасні уявлення відносно пацієнтів дитячого вікую. Стаття ґрунтується на доказовій базі, сила та ступень доказовості визначені в кожній рекомендації по менеджменту пацієнтів. Сучасна діагностика лікарняної пневмонії ураховує терміни виникнення захворювання. У дітей з пізньою лікарняною пневмонією має місце висока частота мультирезистентної флори, в зв’язку з цим частіше обирається комбінована терапія. Дітям з ранньої лікарняною пневмонією призначають монотерапію антибіотиками. Більшість принципів антибактеріальної терапії лікарняної пневмонії відносяться до пневмонії, асоційованої з медичним доглядом. Етіологія вентилятор асоційованої пневмонії пов’язана з аспірацією збудників з ротоглотки та з місць навколо ендотрахеальної манжети, що визначає перевагу неінвазивних методів вентиляції над механічною. В огляді представлені детальний алгоритм діагностики пневмонії, асоційованої з медичним доглядом, лікарняної і вентилятор-асоційованої пневмонії, а також диференційований підхід до антибактеріального лікування хворого.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/18281
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра педіатрії № 1 та неонатології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Стаття Пневмония лікарняна.doc282,5 kBMicrosoft WordView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.