Влияние длительного перорального употребления пищевой добавки каррагинан на уровень карбонилированных белков в сыворотке крови крыс

No Thumbnail Available

Date

2016-11

Authors

Ткаченко, Антон Сергеевич
Мартынова, Светлана Николаевна
Васильева, Ирина Михайловна
Ткаченко, Марина Александровна

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

В експерименті вивчено вплив тривалого перорального вживання харчової добавки карагенан на стан процесів окисної модифікації білків і рівень ендотеліну-1 у гомогенаті тонкого кишечника тварин. Встановлено, що прийом карагенану супроводжується активацією карбонилювання білків і збільшенням вмісту ендотеліну-1. Висунуто припущення, що ендотелін-1 може брати участь у процесах окисної модифікації білків. Зокрема, активна проліферація ентероцитів при тривалому вживанні карагенану може бути обумовлена ендотелін-залежною інактивацією аннексину А1.

Description

Keywords

гастроентероколіт, карагенан, карбонильовані білки, ендотелін-1, щури

Citation

Влияние длительного перорального употребления пищевой добавки каррагинан на уровень карбонилированных белков в сыворотке крови крыс / А. С. Ткаченко, С. Н. Мартынова, И. М. Васильева, М. А. Ткаченко // Вісник проблем біології і медицини. – 2016. – Вип. 4, Том 1 (133). – С. 200–202.