Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/11771
Title: Взаємозв'язок фактору некрозу пухлин-α та інтерлейкіну-1β і їх вплив на вуглеводний обмін у хворих з поєднаним перебігом цукрового діабету 2 типу та остеоартрозу
Authors: Олійник, Марія Олександрівна
Keywords: цукровий діабет 2 типу
остеоартроз
цитокіни
фактор некроза пухлин-α
інтерлейкін-1β
Issue Date: 2015
Citation: Олійник М. О. Взаємозв'язок фактору некрозу пухлин-α та інтерлейкіну-1β і їх вплив на вуглеводний обмін у хворих з поєднаним перебігом цукрового діабету 2 типу та остеоартрозу / М. О. Олійник // Медицина сьогодні і завтра. – 2015. – № 1 (66). – С. 47–51.
Abstract: Ціль дослідження – вивчення взаємозв'язків між концентрацією інтерлейкіну-1β (IЛ-1β) та фактору некрозу пухлин-α (ФНП-α) та оцінка їх впливу на вуглеводний обмін у хворих на цукровий діабет (ЦД) 2 типу та при поєднання його з остеоартрозом (ОА). Матеріали та методи. Було обстежено 48 хворих (15 чоловіків та 33 жінки) середнім віком 55,91±1,04 років на ЦД 2 типу та при поєднанні його з ОА. Контрольну групу склали 20 практично здорових осіб. Результати та обговорення. Встановлені значиме підвищення вмісту цих цитокінів та наявність значних кореляційних зв’язків між ними та показниками вуглеводного обміну у досліджуваних хворих. Висновки. Підвищення рівнів інтерлейкін-1β та ФНП-α в крові, їхня пряма взаємодія, а також зв'язок цих цитокінів з показниками вуглеводного обміну дає можливість припустити, що вони є додатковими показникам прогресування метаболічних змін та поглиблення інсулінорезистентності.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/11771
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра внутрішньої медицини № 3 та ендокринології



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.