Морфофункціональні особливості серцево-судинної системи плодів та новонароджених від матерів з ускладненою вагітністю: основні здобутки харківської школи патологоанатомів

No Thumbnail Available

Date

2015

Authors

Яковцова, Антоніна Ведорівна
Марковський, Володимир Дмитрович
Сорокіна, Ірина Вікторівна
Борзенкова, Ірина Василівна
Плітень, Оксана Миколаївна
Мирошниченко, Михайло Сергійович
Калужина, Оксана Володимирівна

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Патологія серцево-судинної системи у дітей є актуальною проблемою сьогодення. Дана робота представлена з метою викладу основних результатів досліджень Харківської школи патологоанатомів щодо вивчення морфофункціональних особливостей серця, легеневої артерії та аорти плодів і новонароджених від матерів, вагітність яких ускладнилась артеріальною гіпертензією, затримкою внутрішньоутробного розвитку та прееклампсією, що були вивчені за допомогою гістологічних, гістохімічних, імуногістохімічних, морфометричних та статистичних методів дослідження. Встановлено, що у серцево-судинній системі плода та новонародженого від матерів з ускладненою вагітністю виникають різні за характером та ступенем вираженості структурні зміни, які створюють передумови для формування патологічних станів серцево-судинної системи на подальших етапах онтогенезу та вимагають проведення профілактичних заходів.

Description

Keywords

ускладнення вагітності, новонароджений, серцево-судинна система, плід

Citation

Морфофункціональні особливості серцево-судинної системи плодів та новонароджених від матерів з ускладненою вагітністю: основні здобутки харківської школи патологоанатомів / А. Ф. Яковцова, В. Д. Марковський, І. В. Сорокіна, І. В. Борзенкова, О. М. Плітень, М. С. Мирошниченко, О. В. Калужина // Патологія. – 2015. – № 1. – С. 12–16.