Інтерлейкін 33 та ремоделювання загальних сонних артерій у хворих на гіпертонічну хворобу з ожирінням

Thumbnail Image

Date

2014

Authors

Ковальова, Ольга Миколаївна
Ковалева, Ольга Николаевна
Kovalyova, Olga
Гончарь, Олексій Володимирович
Гончарь, Алексей Владимирович
Honchar, Oleksii
Хмара, Анатолій Тарасович
Хмара, Анатолий Тарасович
Khmara, Anatolii

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Досліджено взаємозв’язок між рівнем інтерлейкіну 33 та інтерлейкіну 1β сироватки крові та ремоделюванням загальних сонних артерій у хворих на артеріальну гіпертензію з ожирінням. Виявлено вірогідне збільшення концентрації обох цитокінів у порівнянні зі здоровими особами з тенденцією до подальшого підвищення за наявності супутнього ожиріння. При цьому збільшення рівню інтерлейкіну 1β асоціювалося зі зниженням об’ємної швидкості кровотоку за мало вираженого ремоделювання судин. Переважне ж підвищення концентрації інтерлейкіну 33 або незначні зміни рівню обох цитокінів за збереженої об’ємної швидкості кровотоку асоціювалися, тим не менш, з високою частотою ремоделювання та гіпертрофії судинної стінки переважно за рахунок концентричних варіантів геометрії.

Description

Keywords

артеріальна гіпертензія, гіпертонічна хвороба, ожиріння, ремоделювання судин, інтерлейкін-33, інтерлейкін-1β, артериальная гипертензия, гипертоническая болезнь, ожирение, ремоделирование сосудов, интерлейкин-33, интерлейкин-1β, нypertension, оbesity, vascular remodeling, іnterleukin-33, іnterleukin-1β

Citation

Ковальова О. М. Iнтерлейкiн 33 та ремоделювання загальних сонних артерiй у хворих на гiпертонiчну хворобу з ожирiнням / О. М. Ковальова, О. В. Гончарь, А.Т. Хмара // Український журнал клiнiчної та лабораторної медицини. – 2013. – Т. 8, № 4. – С. 84–88.