Наукові роботи молодих вчених. Кафедра технологій медичної діагностики

Permanent URI for this collectionhttps://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/6640

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 22
  • Item
    Клініко-лабораторне обґрунтування інфаркта міокарда
    (2024) Гур’янов, Валерій Сергійович
    Метою даного дослідження було проведення аналізу клініко-лабораторних методів обґрунтування інфаркту міокарда, вивчення їхньої ефективності та спільного використання з метою поліпшення процесу діагностики та лікування інфаркту міокарда. В ході цього дослідження детально розглянуті лабораторні методи діагностики інфаркту міокарда, такі як визначення біомаркерів у крові, а також їхню взаємодію з клінічними ознаками та інструментальними дослідженнями.
  • Item
    Клініко-лабораторне обгрунтування лейкозів
    (2024) Прикοп Чeзaрa, Eлeοнοрa Iвaнiвнa
    В роботі наведено теоретичне узагальнення щодо методів лабораторної діагностики лейкозів. Лабораторна діагностика онкогематологічних захворювань ґрунтується на вивченні мазків периферичної крові та кісткового мозку, забарвлених за Паппенгеймом (Май-Грюнвальду - Романовському-Гімзе). Для уточненого виділення окремих форм та цитологічних варіантів гострих лейкозів, поряд з урахуванням патоморфологічних ознак лейкозно трансформованих клітин, використовуються результати цитохімічних, імуноцитологічних, молекулярно-генетичних досліджень. Найбільш доступними для застосування в лабораторіях лікарень є цитохімічні методи. З великої кількості різноманітних методик, що дозволяють у багатьох випадках охарактеризувати лінійну приналежність лейкозних клітин, найбільш широко використовуються реакції визначення активності мієлопероксидази (МПО), лужної фосфатази (ЩФ), кислої фосфатази (КФ), неспецифічної α-нафтилацетатестерази, кислої неспецифічної естерази (КНЕ), нафтол AS-D-хлорацетатестерази (ХАЕ), β-глюкуронідази (β-Гл), дипептидиламінопептидази IV (ДАП IV), забарвлення ліпідів суданом чорним В і PAS – реакція.
  • Item
    Особливості лабораторної діагностики Helicobacter pylori
    (2024) Єрошенко, Владислав Сергійович
    В роботі визначені особливості методів лабораторної діагностики Helicobacter pylori. Дослідження підтверджує значення сучасних методів лабораторної діагностики Helicobacter pylori (морфологічні, біохімічні, імунологічні, молекулярно-генетичні методи) для вчасного та ефективного лікування захворювань шлунка та дванадцятипалої кишки. Для подальшого вдосконалення діагностичних підходів в цій області проведено оцінку нових методів діагностики та їх порівняння з вже існуючими.
  • Item
    Клініко-лабораторний контроль лікування хворих гломерулонефритом
    (2024) Ніколаєнко, Марія Максимівна
    В роботі визначені основні методи діагностики хронічного гломерулонефриту, а також маркери, які вказують на ушкодження клубочків нефрону, проведено аналіз відмінностей у клініко-лабораторних показниках сечі пацієнтів з різними типами хронічного гломерулонефриту, різних вікових груп та з різною ефективністю лікування.
  • Item
    Захворювання шийки матки. Кольпоскопія та біопсія: діагностичне значення
    (2024) Хорошун, Орина Олександрівна
    В роботі представлені сучасні уявлення про етіологію, фактори ризику, класифікації, клінічні прояви та методи діагностики захворювань шийки матки. Для діагностики захворювань шийки матки проводиться комплексне діагностичне дослідження, що дозволяє на ранній стадії виявити захворювання шийки матки, що включає кольпоскопію шийки матки, цитологічне дослідження, гістологічне дослідження біоптату шийки матки, бактеріоскопія, бактеріологічне дослідження, аналізи на інфекції, що передаються статевим шляхом. Основним методом діагностики є біопсія, яку проводять під контролем кольпоскопії з найбільш зміненої ділянки шийки матки.
  • Item
    Клініко-лабораторні показники в оцінці ступеня тяжкості серцевої недостатності
    (2024) Голик, Леонід Валерійович
    Клініко-лабораторні показники є ключовим інструментом у визначенні та моніторингу ступеня тяжкості серцевої недостатності. Ці показники взаємодіють між собою, доповнюючи клінічний огляд лабораторними даними для повного обсягу оцінки пацієнта. Оцінка тяжкості серцевої недостатності вимагає інтегрованого підходу, враховуючи як клінічні, так і лабораторні показники для ефективного лікування та клініко-лабораторного моніторингу хвороби.
  • Item
    Алгоритм лабораторної діагностики урогенітальних інфекцій
    (2024) Зяблюк, Артем Вікторович
    Мета цієї магістерської роботи полягає у вивченні проблеми урогенітальних інфекцій та розробці алгоритму лабораторної діагностики, спрямованого на поліпшення точності та ефективності виявлення захворювань. Шляхом детального аналізу сучасних методів діагностики та їхнього порівняння. Робота ставить за мету внесення вагомого вкладу в розвиток медичної практики та покращення якості лабораторних досліджень. Робота використовує комплексний підхід, включаючи аналіз клінічних симптомів, лабораторних досліджень та ефективності діагностичних методів. Це дозволяє отримати повний образ урогенітальних інфекцій та оптимізувати їхнє діагностування.
  • Item
    Порівняння маркерів запальних процесів у лабораторній діагностиці захворювань шлунково-кишкового тракту: хронічний гастрит та виразкова хвороба
    (2024) Кузнецова, Олександра Романівна
    В магістерській роботі надано оцінку перебігу хронічного гастриту та виразкової хвороби, здійснено аналіз сучасних підходів та методів клінічної діагностики хронічного гастриту та виразкової хвороби, наведені загальні підходи до клінічних спостережень та діагностики, висвітлено основні методи лабораторних досліджень та проведено порівняння маркерів запальних процесів при хронічному гастриті та виразковій хворобі.
  • Item
    Переваги використання автоматичних аналізаторів при дослідженні осаду сечі
    (2024) Лук'янова, Анастасія Романівна
    В роботі висвітлені сучасні можливості та технічні рішення, що стосуються використання автоматичних аналізаторів для клінічного аналізу сечі, а також у порівняльному аналізі їх ефективності порівняно із традиційними методами.Використання автоматичних аналізаторів у лабораторному дослідженні осаду сечі є важливим кроком у покращенні ефективності, точності та швидкості діагностики захворювань. Порівняльний аналіз автоматизованих систем аналізу сечі UX-2000 і Cobas 6500 підкреслив ряд важливих висновків. Обидва пристрої виявилися надійними і точними у вимірюванні фізичних та хімічних параметрів сечі, таких як концентрація еритроцитів і лейкоцитів. Використання цих систем допомагає покращити продуктивність лабораторії, зменшуючи робоче навантаження і час, потрібний для обробки зразків. Отримані результати можуть служити основою для вдосконалення протоколів аналізу та вибору оптимальних методів дослідження в клінічній практиці.
  • Item
    Динаміка лабораторних показників у пацієнтів з інфарктом міокарда на різних етапах
    (2024) Мартіянова, Кристина Вячеславівна
    В магістерській роботі проаналізовано 20 історій хвороб пацієнтів з діагнозом інфаркта міокарда,що проходили у 2022 - 2023 році лікування в «Харківська клінічна лікарня на залізнодорожному транспорті №1». Дослідження опирається на результатах таких лабораторних показників, як АСТ,АЛТ,СК-МВ, загальний холестерин, глюкоза і високочутливий тропонін І та Т та допоміжні інструментальні дослідження такі, як ЕКГ,ЕХО – КГ, КТ. За результатами проведеного аналізу підтверджений взаємозв’язок поширеності інфаркту міокарда різних видів окремо серед чоловічої та жіночої статі, в окремих вікових групах.
  • Item
    Клініко-лабораторні показники в оцінці ступеня тяжкості ниркової недостатності
    (2024) Мисько, Юлія Зеновіївна
    В роботі наведено аналіз літературних джерел щодо діагностики гострої та хронічної ниркової недостатності, проаналізовано отримані результати клінічного аналізу сечі та біохімічних показників сечі хворих на гостру та хронічну ниркову недостатність, проведено статистичну обробку отриманої інформації. Результати і висновки даної роботи можуть бути використанні для удосконалення діагностичного та лікувального процесу хворих з гострою та хронічною нирковою недостатністю.
  • Item
    Клініко-лабораторний контроль лікування хворих цукровим діабетом
    (2024) Cтепаненко, В'ячеслав Валерійович
    На основі комплексного вивчення клініко-патогенетичних особливостей перебігу діабетичної ретинопатії у хворих на цукровий діабет 2-го типу і за результатами дослідження функціонального стану ендотелію та біохімічних показників крові надано додаткову інформацію про особливості різних стадій діабетичної ретинопатії. Вивчено стан антиоксидантного захисту за допомогою аналізу ферментативної активності глутатіонової системи. Виявлено значуще зниження антиоксидантного захисту у хворих на цукровий діабет 2 типу незалежно від наявності діабетичних ретинопатій. Активність глутатіону відновленого (ГВ) та ферментів, таких як глутатіон пероксидаза (ГПО) та глутатіон-S-трансфераза (ГТ), зменшилася, вказуючи на порушення антиоксидантного статусу у цих хворих.
  • Item
    Клініко-лабораторні показники в оцінці ступеня тяжкості прееклампсії
    (2024) Постольник, Марія Олександрівна
    В магістерській роботі представлений аналіз результатів клініко-лабораторного обстеження вагітних з прееклампсією, проведений порівняльний аналіз лабораторних показників при прееклампсії з різним ступенем тяжкості, а також визначено прогностичне значення цих показників в оцінці ступеня тяжкості прееклампсії.
  • Item
    Алгоритм лабораторної діагностики вірусних гепатитів
    (2024) Сливчак, Ганна Сергіївна;
    В магістерській роботі проводилося дослідження основних показників клінічного аналізу крові, біохімічні та імунологічні дослідження при вірусних гепатитах. Для оцінки активності вірусної інфекції та печінкового процесу, динаміки перебігу захворювання проводили дослідження основних показників клініко-лабораторних синдромів: цитолітичного (АЛТ, АСТ), холестатичного (білірубін, лужна фосфатаза), мезенхімально-запального (а-глобуліни, y-глобуліни, тимолова проба), синдрому малої печінково-клітинної недостатності (альбумін, холестерин, глюкоза, ПТІ). Клінічна оцінка маркерів хронічної ВГС-інфекції базувалася на виявленні серологічних маркерів (анти-ВГС-IgM, анти-ВГС-IgG, анти-ВГС-ядро та анти-ВГС-NS). Для скринінгової індикації анти-ВГС використовували ІФА.
  • Item
    Методологія контролю якості лабораторних досліджень – внутрішньолабораторний та міжлабораторний контроль
    (2024) Вітюк, Анастасія Анатоліївна
    У науковій роботі детально розглядаються всі аспекти управління якістю лабораторних досліджень. Для оцінки ефективності системи управління якістю застосовується комплексний підхід, що охоплює аналіз кожного елемента медичної допомоги та використання різноманітних методик оцінки їх якості. Особлива увага приділяється внутрішньолабораторному контролю якості, включаючи розробку стратегій планування та систематичного пошуку помилок на кожному етапі лабораторного процесу. Ця робота є важливим кроком у напрямку покращення якості лабораторних досліджень і забезпечення достовірності та надійності отриманих результатів.
  • Item
    Значення лабораторних досліджень при диференційній діагностиці анемій
    (2024) Дербишева-Молодюк, Анастасія Олександрівна
    Метою роботи було вивчення наявних на теперішній час підходів та лабораторних параметрів, що використовуються у діагностичній практиці. Комплексна сучасна лабораторна діагностика анемій дає можливість проводити їх диференціювання, що сприяє правильному встановленню діагнозу і призначенню відповідної адекватної терапії як у хворих з вперше виявленими анемічними симптомами так і для хворих які вже хворіють досить тривалий час.
  • Item
    Лабораторні маркери при інфекціях, що передаються статевим шляхом
    (2024) Бубарева, Юлія Володимирівна
    У магістерській роботі проведено комплексний аналіз інфекцій, що передаються статевим шляхом, з фокусом на теоретичних, методологічних та практичних аспектах діагностики та лікування. Враховуючи міждисциплінарний характер проблеми, детальний аналіз законодавчих рамок та внесок лабораторних методів у виявлення інфекцій, магістерська робота спрямована на покращення якості діагностики та розробку ефективних заходів щодо контролю інфекцій, що передаються статевим шляхом.
  • Item
    Актуальні питання преаналітичного етапу лабораторних досліджень
    (2023) Бондар, Анна Віталіївна
    Метою роботи є дослідження актуальних питань преаналітичного етапу лабораторних досліджень. Для досянення цієї мети було проаналізовано призначення аналізу; підготовку пацієнтів до дослідження; процес взяття біоматеріала; процес транспортування його у лабораторію; пробо-підготовку; помилки, що допускаються на преаналітичному етапі лабораторних досліджень; проблеми з якими пов’язані помилки на преаналітичному етапі лабораторних досліджень; надані рекомендації щодо мінімізації помилок на преаналітичному етапі лабораторних досліджень.
  • Item
    Морфологические особенности клеток и капилляров в энторинальной области коры головного мозга человека
    (2015) Пирятинская, Наталья Евгеньевна; Литвиненко, Николай Игоревич; Литвиненко, А.Л.; Темникова, Е.А.; Пекельная, А.А.