Антиатерогенна терапія хворих на хронічні обструктивні захворювання легень та ішемічну хворобу серця

Thumbnail Image

Date

2014-02-03

Authors

Погорєлов, Віктор Миколайович
Брек, Валерія Василівна
Волкова, І.В.
Денисова, С.В.
Яницька, І. П.

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Згідно даних популяційних досліджень у хворих хронічними обструктивними захворюваннями легень (ХОЗЛ) серцево-судинна смертність пов‘язана з розвитком атеросклеротичного ушкодження судин, так як вік хворих ХОЗЛ з ішемічною хворобою серця (ІХС) виступає як фактор ризику формування на протязі життя метаболічних, функціональних й структурних змін в судинах у хворих з цією коморбідною патологією. Матеріали і методи. Під нашим спостереженням перебували 70 хворих на ХОЗЛ з ІХС, які були поділені на 2 групи: 1-а - 40, 2-а – 30 осіб. Середній вік хворих склав (62±2) роки. Усі хворі одержували антиангінальні, антикоагулянтні лікарські засоби та блокатор рецепторів АII – телмісартан 80 мг/добу. Хворим 2-ої групи додатково включали α-ліпоєву кислоту ("Еспаліпон") в/в крапельно в дозі 600 мг на 0,9% розчину хлориду натрію N7-10, після цього вони отримували препарат 600 мг внутрішньо протягом 2-х місяців. Стан внутрішньосерцевої гемодинаміки оцінювали за допомогою ЕхоКГ та доплерЕхоКГ. Вміст загального холестерину (ХС), тригліцеридів (ТГ), ХС ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ), ХС ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ) і дуже низької щільності (ЛПДНЩ) визначали за А.Н. Климовим (1999). Рівень ендотеліну-1 та циклічних нуклеотидів визначали імуноферментним методом. Результати дослідження. На тлі проведеної терапії з включенням телмісартана у комбінації з α-ліпоєвою кислотою (АЛК) у 2-ій групі відзначалось значне поліпшення загального стану хворих, що супроводжувалося збільшенням порога перенесення фізичного навантаження без помірного приросту ЧСС. Стан компенсації супроводжувався зниженням показників ЛПНЩ і ЛПДНЩ та підвищенням ЛПВЩ. Відмічались позитивні зміни стану циклічних нуклеотидів та ендотеліна-1. Достовірне підвищення рівня ендотеліна-1 у порівнянні зі здоровими особами і його зниження під впливом телмісартана і АЛК дає підстави стверджувати, що ця комбінація лікарських засобів має антиатерогенні властивості. Висновок. Зазначені позитивні клініко-біохімічні та функціональні зміни позитивно характеризують застосування телмісартана з α-ліпоєвою кислотою у терапії хворих ХОЗЛ на тлі ІХС, як засіб антиатерогенної дії.

Description

Препринт тез доповіді на науково-практичній конференції з міжнародною участю «Проблеми атеросклерозу як системної патології», яка відбудеться 20 березня 2014 р., ДУ «Національний інститут терапії імені Л.Т. Малої НАМН України»

Keywords

Хронічне обструктивне захворювання легенів, ХОЗЛ, Хроническая обструктивная болезнь легких, ХОБЛ, ишемическая болезнь сердца, ІХС, ИБС, лікування, лечение

Citation