Ремоделювання міокарда та діастолічна дисфункція лівого шлуночка у хворих на есенціальну гіпертензію з ожирінням

Thumbnail Image

Date

2012-12

Authors

Ковальова, Ольга Миколаївна
Ковалёва, Ольга Николаевна
Kovalyova, Olga
Гончарь, Олексій Володимирович
Гончарь, Алексей Владимирович
Honchar, Oleksii

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Досліджено взаємозв’язок між особливостями геометрії та діастолічної функції лівого шлуночка у хворих на есенціальну гіпертензію з ожирінням. Виявлена тенденція до збільшення частоти концентричних паттернів ремоделювання та діастолічної дисфункції по мірі збільшення індексу маси тіла. У групах хворих із ожирінням за відсутності гіпертрофії лівого шлуночка порушення діастолічної функції відбувалося за типом уповільненого розслаблення, за її наявності збільшувалася частота діастолічної дисфункції як І, так і ІІ типу.

Description

Keywords

гипертоническая болезнь, артериальная гипертензия, ожирение, ремоделирование миокарда, левый желудочек, диастолическая дисфункция, гіпертонічна хвороба, артеріальна гіпертензія, ожиріння, ремоделювання міокарда, лівий шлуночок, діастолічна дисфункція, hypertension, obesity, left ventricular remodeling, diastolic dysfunction

Citation

Ковальова О. М. Ремоделювання міокарда та діастолічна дисфункція лівого шлуночка у хворих на есенціальну гіпертензію з ожирінням / О. М. Ковальова, О. В. Гончарь // Кровообіг та гемостаз. – 2012. – № 4. – С. 35–39.