Вікові зміни ліпідного профілю щурів на фоні експериментального метаболічного синдрому

Thumbnail Image

Date

2024

Authors

Кузьміна, Ірина Юріївна
Кузьміна, Ольга Олександрівна

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Актуальність. Метаболічний синдром характеризується розвитком патогенетичних механізмів, які потенціюють абдомінальне ожиріння та інсулінорезистентність. Ожиріння є стимулятором синтезу активних компонентів жирової тканини – адипоцитів, що призводить до численних метаболічних та гемодинамічних розладів. Вивчення патофізіологічних механізмів, що базуються на основі морфометричних та біохімічних параметрів адипоцитів з урахуванням вікового та статевого аспектів має велике актуальне значення.. Мета роботи – виявити відмінності морфологічних та гістологічних параметрів адипоцитів на тлі розвитку метаболічного синдрому у тварин різного віку та статі. Матеріали та методи. Для досягнення поставленої мети було проведено експериментальне дослідження на 108 білих щурах популяції WAG/G Sto. Кожна вікова група складалася з контрольної (36) та експериментальної серії (72), де тварин були розподілені по статі. До 1-ї групи увійшли молоді нестатевозрілі 3-місячні щури контрольної (1К) та експериментальної (1А) підгрупи. Група 2 складалась із 36 статевозрілих щурів у віці 5-6 місяців, розділені на 2 підгрупи: контрольну (2К) та експериментальну (2А). Третю групу склали 36 старих щурів віком 18 міс., поділених на контрольну 3К (12) підгрупу (6 старих самок та 6 старих самців), а експериментальна підгрупа 3А – із 12 самок та 12 самців. Результати та їх обговорення. Підшкірно-жирова тканина всіх експериментальних груп складається з адипоцитів, розмір, форма та щільність яких мали вікові та статеві відмінності. У групі 1А обох підгруп клітини мали круглу та овальну форму, були значно меншими у розмірі порівняно з групами 2А та 3А. Адипоци щурів мають морфологічні зміни на тлі експериментального моделювання МС у з урахуванням вікового та статевого аспектів. Встановлено, що саме у групі старих тварин у АТ превалюють гіпертрофічні процеси, на тлі сильно знижених гіперпластичних. Аналізуючи та порівнюючи розмір клітин жирової тканини між експериментальними групами 1А, 2А та 3А відзначалася залежність збільшення розмірів адипоцитів, яка пов'язана з віком тварини. Висновки. Експериментальні зміни інтегративних показників адипоцитів щурів у патогенезі метаболічний синдром пов'язані з віком та статтю. Відзначено обернено пропорційну залежність зниження резистентності адипоцитів у міру збільшення віку тварини. Отримані результати можуть бути позначені як біологічний маркер, що визначає розвиток ожиріння на фоні порушень системної запальної відповіді та інсулінорезистентністі.

Description

Keywords

метаболічний синдром, ожиріння, патофізіологічні механізми, інсулінорезистентність, адипоцити, гіпертрофічні процеси, 2024у

Citation

Кузьміна І. Ю. Вікові зміни ліпідного профілю щурів на фоні експериментального метаболічного синдрому / І. Ю. Кузьміна, О. О. Кузьміна // Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія Медицина. ─ 2024. – Том 32, № 1 (48). – С. 7─27.