Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/31004
Title: Оцінка рівню цитокінового балансу у хворих на псоріаз в прогресуючій стадії залежно від клінічної форми перебігу захворювання
Authors: Дащук, Андрій Михайлович
Почерніна, Валерія Вадимівна
Міщина, Марина Митрофанівна
Марченко, Ірина Анатоліївна
Мозгова, Юлія Анатоліївна
Дцбовик, Олена Сергіївна
Дащук, Андрій Андрійович
Мішин, Юрій Михайлович
Keywords: цитокіновий профіль
прогресуюча стадія псоріазу
мікробне обсіменіння
Issue Date: 2022
Citation: Оцінка рівню цитокінового балансу у хворих на псоріаз в прогресуючій стадії залежно від клінічної форми перебігу захворювання / А. М. Дащук, В. В. Почерніна, М. М. Мішина, І. А. Марченко, Ю. А. Мозгова, О. С. Дубовик, А. А. Дащук, Ю. М. Мішин // Актуальні питання мікробіології у медичній освіті і науці : матеріали науково-практичної конференції, присвяченої 100-річчю кафедри мікробіології, вірусології та імунології ім. проф. Д. П. Гриньова, м. Харків, 22–23 вересня 2022 р. – Харків : ХНМУ, 2022. – С. 60–63.
Abstract: Вивченню ролі і значення імунної системи при псоріазі приділяється значна увага. За останні роки пріоритетним напрямком стало вивчення цитокінового профілю у хворих на псоріаз, тому що саме цитокинам відводиться одна з ключових ролей у розвитку даного захворювання. Якщо в псоріатичній ділянці встановлено підвищений вміст прозапальних цитокінів, то дані про вміст та баланс про- і протизапальних цитокінів в периферичній крові залишаються досить неоднозначними. Мета роботи. Провести визначення цитокінового балансу у хворих на псоріаз в прогресуючій стадії. Таким чином, у пацієнтів з псоріазом в прогресуючій стадії з тяжким перебігом відзначалася низька експресія протизапального антипсориатичного цитокина IL-10 на тлі значного підвищення рівня прозапальних цитокінів IL- 1β, IL-17 та TNF-α, що свідчить про наявність дисбалансу між про- і протизапальними цитокінами та переважанням Th-1 клітин над Th-2 клітинами з розвитком недостатньої регулюючої здатності імунної системи. При цьому цитокіновий дисбаланс більш виражений при важких формах псоріазу, особливо при наявності мікробного обсіменіння, що дозволяє розглядати показник співвідношення IL-1β/IL-10 як діагностично значущій критерій тяжкості псоріазу.
URI: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/31004
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра дерматології, венерології і СНІДу

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ОЦІНКА РІВНЮ ЦИТОКІНОВОГО БАЛАНСУ У.pdf179,13 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.