Вплив питущих на алкогольні уподобання та звички, а також на якість життя представників їхнього мікросоціального оточення

Thumbnail Image

Date

2022

Authors

Лінський, І.В.
Хаустов, М.М.
Кузьмінов, В.Н.
Мінко, О.І.
Кожина, Г.М.
Гриневич, Є.Г.
Овчаренко, М.О.
Чугунов, В.В.
Пострелко, В.М.
Денисенко, М.М.

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Мета роботи — дослідження впливу питущих на алкогольні уподобання та звички, а також на якість життя (ЯЖ) представників їхнього мікросоціального оточення. Обстежено 1572 особи, які належали до двох груп: І група — 329 хворих на алкогольну залежність (АЗ); ІІ група — здорові респонденти (1243 особи). Кожний із цих контингентів був поділений на групи порівняння за ознакою наявності/відсутності питущих в оточенні (ПВО). Основні інструменти дослідження: опитувальник міжнародного дослідницького консорціуму GENAHTO (Gender, Alcohol, and Harms to Others), а шкала для оцінки депресії Hamilton (HDRS) і тест для оцінки розладів внаслідок вживання алкоголю (AUDIT). Отримані дані обробляли методами математичної статистики (дисперсійний та кореляційний аналіз). Встановлено, що наявність ПВО в усіх обстежених респондентів підвищує суб’єктивно припустимі рівні вживання алкоголю (ВА) в типових життєвих ситуаціях і погіршує самооцінку ЯЖ. Показано, що на етапі побутового пияцтва залежність виразності алкогольних розладів (за тестом AUDIT) від особливостей алкогольної поведінки набагато більша, ніж на етапі АЗ. В усіх обстежених респондентів спостерігаються істотні кореляції результатів тесту AUDIT з такими особливостями алкогольної поведінки: ВА наодинці, вдомаі під час їди, що свідчать про патогенну роль втрати соціальних зв’язків та інтеграцію алкогольних звичок в процес задоволення базових потреб людини.

Description

Keywords

вживання алкоголю, шкода для інших, алкогольні уподобання та звички, якість життя

Citation

Вплив питущих на алкогольні уподобання та звички, а також на якість життя представників їхнього мікросоціального оточення / І. В. Лінський, М. М. Хаустов, В. Н. Кузьмінов, О. І. Мінко, Г.М. Кожина [та інші] // Український вісник психоневрології. – 2022. – Том 30, випуск 2 (111). – С. 4–17.