Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/29787
Title: Якість життя як індикатор впливу супутньої гіпертонічної хвороби на стан здоров’я пацієнтів з неалкогольною жировою хворобою печінки
Authors: Рождественська, Анастасія Олександрівна
Keywords: Неалкогольна жирова хвороба печінки
гіпертонічна хвороба
якість життя
опитувальник SF-35
опитувальник CLDQ
Issue Date: Nov-2021
Citation: Рождественська А. О. Якість життя як індикатор впливу супутньої гіпертонічної хвороби на стан здоров’я пацієнтів з неалкогольною жировою хворобою печінки / А. О. Рождественська // Сучасна гастроентерологія. – 2021. – № 5 (121). – С. 34–42.
Abstract: Вступ. Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) вражає в середньому близько 25% дорослого населення світу. Значну увагу приділяють вивченню питань коморбідності НАЖХП та гіпертонічної хвороби (ГХ), зокрема, аналізу якості життя (ЯЖ) пацієнтів з поєднанням патологій і впливу супутньої ГХ на показники здоров’я хворих на НАЖХП. Мета роботи. Визначити вплив супутньої ГХ на стан ЯЖ пацієнтів з НАЖХП за допомогою опитувальників SF-36 та CLDQ. Матеріали і методи. Обстежено 115 хворих з НАЖХП на стадії неалкогольного стеатогепатиту Пацієнтам було розраховано індекс маси тіла (ІМТ), визначено показники систолічного (САТ) та діастолічного (ДАД) артеріального тиску. Для оцінки ЯЖ пацієнтів з НАЖХП застосовували неспецифічний опитувальник «Medical Outcomes Study Short Form (SF-36)» та специфічну анкету для оцінки стану здоров’я при хронічних захворюваннях печінки «The Chronic Liver Disease Questionnaire (CLDQ)». Статистична обробка отриманих результатів була проведена за допомогою загальноприйнятих методик. Результати і обговорення. Було виявлено достовірне зниження ЯЖ у пацієнтів з НАЖХП у порівнянні з контрольною групою незалежно від наявності супутньої патології майже за всіма шкалами опитувальника SF-36. Зниження показників ЯЖ у пацієнтів з ГХ до НАЖХП спостерігалось за всіма компонентами здоров’я, окрім результатів за шкалою фізичного функціонування («PF»). Показники сумарного фізичного («PCS») та психічного («MCS») компонентів здоров’я також були значно нижче у групі з НАЖХП та ГХ та склали 25,00% (95% ДІ 21,20; 29,60) та 44,00% (95% ДІ 42,23; 50,47) з максимально можливих 100%. Визначене достовірне зниження показників за всіма доменами опитувальника CLDQ у пацієнтів з НАЖХП та ГХ у порівнянні з ізольованою НАЖХП та контрольною групою. Визначені значущі зворотні залежності між показниками ЯЖ за обома опитувальниками та давністю захворювань, рівнями САТ і ДАД, а також ІМТ. Висновки НАЖХП асоціюється із достовірними девіантними змінами показників якості життя пацієнтів за даними опитувальників SF-36 та CLDQ. Наявність супутньої ГХ, давність жирових змін печінки, стаж гіпертонії, рівні САТ, ДАД і ІМТ суттєво погіршують якість життя хворих на НАЖХП. Кількісна варіабельність компонентів ЯЖ у пацієнтів з НАЖХП та ГХ може негативно впливати на перебіг захворювання, знижувати ефективність терапевтичних і реабілітаційних заходів.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/29787
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра внутрішньої медицини № 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
G_Rozhdestvenska.pdf242,06 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.