Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/29299
Title: Вплив активних форм кисню на кількість життєздатних ядровмісних клітин кордової крові при кріоконсервуванні з дмсо та глутатіоном
Authors: Бабійчук, Любов Олександрівна
Зубов, Павло Михайлович
Макашова, Олена Євгенівна
Зубова, Оксана Леонідівна
Рязанцев, Володимир Васильович
Keywords: кордова кров
ядровмісні клітини
кріоконсервування
антиоксиданти
глутатіон
Issue Date: 2021
Citation: Вплив активних форм кисню на кількість життєздатних ядровмісних клітин кордової крові при кріоконсервуванні з дмсо та глутатіоном / Л. О. Бабійчук, П. М. Зубов, О. Є. Макашова, О. Л. Зубова, В. В. Рязанцев // Біологія людини та медицина XXI: сучасний стан, проблеми та перспективи : матеріали II Міжнародної спеціалізованої наукової конференції, м. Івано-Франківськ, 11 червня, 2021 р. / Міжнародний центр наукових досліджень. — Вінниця : Європейська наукова платформа, 2021. — С. 39—43.
Abstract: Якість препаратів кордової крові (КК) залежить від багатьох чинників: об’єму отриманої з пуповини КК, правильної її підготовки до заморожування, виділення ядровмісних клітин, а також вибору ефективних кріопротекторів та оптимальних режимів кріоконсервування. Саме двом останнім факторам науковці приділяють особливу увагу, оскільки під час кріоконсервування відбувається зміщення прооксидант-антиоксидантної рівноваги в бік збільшення рівня активних форм кисню (АФК), у результаті чого може відбуватися порушення енергетичного стану та пошкодження мембран клітин через перекисне окислення ліпідів, а також пошкодження ДНК. І чим більш не оптимізована технологія кріоконсервування, тим ці прояви значніші. Оскільки ключова роль у захисті клітин від окисного стресу відводиться системі глутатіону, яка нейтралізує перекиси ліпідів і підтримує у відновленому стані SH-групи білків, доцільним може бути додавання екзогенного глутатіону до кріозахисного середовища. До того ж існують дані, що кріоконсервування призводить до збіднення відновленого глутатіону в мітохондріях через дефектне функціонування носія, відповідального за перенесення його з цитоплазми до мітохондріального матриксу. Тому метою даної роботи було визначити кількість ядровмісних клітин (ЯВК) із надлишковим вмістом АФК та оцінити вплив АФК на кількість життєздатних ЯВК КК після кріоконсервування з ДМСО та антиоксидантом глутатіоном.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/29299
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра медичної біології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Human Biology-21.pdf1,04 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.