Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/28965
Title: Роль гіпоксії та мітохондріальної дисфункції в механізмах розвитку експериментальної деменції альцгеймерівського типу різного генезу у щурів, оцінка можливості корекції даного стану мезенхімальними стовбуровими клітинами
Authors: Зоренко, Євгенія Михайлівна
Павлова, Олена Олексіївна
Горбач, Тетяна Василівна
Мартинова, Світлана Миколаївна
Keywords: мітохондрії
щури
деменція
стовбурові клітини
гіпоксія
Issue Date: Jan-2021
Citation: Роль гіпоксії та мітохондріальної дисфункції в механізмах розвитку експериментальної деменції альцгеймерівського типу різного генезу у щурів, оцінка можливості корекції даного стану мезенхімальними стовбуровими клітинами / Є. М. Зоренко, О. О. Павлова, Т. В. Горбач, С. М. Мартинова // Вісник проблем біології і медицини. – 2021. – № 1 (159). – С. 66–72.
Abstract: Ключову роль в синаптичній дисфункції відіграють не тільки амілоїдні бляшки, але й гіпоксія та порушення функції мітохондрій.Початковим фактором порушення функцій мітохондрій в нітритній моделі була гемічна гіпоксія та ендотеліальна дисфункція, а в скополаміновій – дефіцит ацетилхоліну з подальшим відкладенням амілоїду в тканині та судинах. Корекція деменції альцгеймерівського типу різного генезу можлива за допомогою мезенхімальних стовбурових клітин, внутрішньовенне введення яких загалом сприяло поліпшенню функцій митохондрій, але без повного їх відновлення.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/28965
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра загальної та клінічної патофізіології імені Д.О. Альперна

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
стаття Зоренко полтава 2021.docx56,03 kBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.