Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/28329
Назва: Нутрійційні практики як предиктор формування надлишкової ваги у школярів східних та західних регіонів України
Автори: Чайченко, Т.В.
М’ясоєдов, В.В.
Гончарь, М.О.
Чумаченко, Т.О.
Клименко, В.А.
Харькова, М.О.
Райлян, М.В.
Поливянна, Ю.І.
Журавель, Я.В.
Сємішев, В.І.
Плахотна, О.М.
Теми: школярі
діти
харчування
освітні програми
Дата публікації: 2021
Бібліографічний опис: Нутрійційні практики як предиктор формування надлишкової ваги у школярів східних та західних регіонів України / Т. В. Чайченко, В. В. М’ясоєдов, М. О. Гончарь, Т. О. Чумаченко, В. А. Клименко, М. О. Харькова, М. В. Райлян, Ю. І. Поливянна, Я. В. Журавель, В. І. Сємішев, О. М. Плахотна // Проблеми ендокринної патології. – 2021. – № 1. – С. 75–83.
Короткий огляд (реферат): Передумови. Харчова поведінка школярів є підґрунтям практики харчування у подальшому житті та, у разі порушень, може виступати у якості пролонгованого фактору ризику формування хронічних захворювань дорослих. Мета дослідження – дослідити рутинні практики харчування українських дітей шкільного віку з різних місцевостей проживання. Матеріал та методи. В рамках науково-дослідної роботи ХНМУ «Розробити науково обгрунтовану технологію оцінки харчування, визначити проблеми харчування школярів України та впровадити освітні програми щодо профілактики неінфекційних захворювань, асоційованих з порушеннями харчування» в опитуванні взяли участь 1125 осіб, з яких 886 дітей шкільного віку (72.0% мешканці східних та 28% — мешканці західних регіонів, P < 0,001) і 239 дорослих (47,28 % мешканці східних та 52,72% — мешканці західних регіонів, P > 0,005). Діти були розподілені на три вікові групи: старші школярі (15–17 років, n = 184), середнього шкільного віку (10–14 років, n = 416) та молодшого шкільного віку (6–9 років, n = 286. Результати. Встановлено, що кількість українських дітей та дорослих, що регулярно снідають, менша за тих, хто регулярно обідає та/або вечеряє. Дорослі жителі західних регіонів схильні пропускати сніданок, тоді як мешканці сходу — вечерю. Біля 90% дітей та біля 80% дорослих незалежно від регіону проживання споживають їжу поміж основними її прийомами. 65% дітей витрачає кишенькові гроші на покупку смаколиків протягом дня, причому кількість таких дітей зростає з віком — від 45% молодших до 70% старших школярів. Обіди у їдальні купують лише чверть дітей, інші вживають бутерброди, випічку або сезонні фрукти. Висновки. Нутріційні практики дітей шкільного віку є предикторами формування надлишкової ваги у популяції. Освітні програми для школярів та їх батьків доцільно розпочинати з молодшого шкільного віку та фокусувати на заохоченні до регулярних сніданків та коректній організації проміжних прийомів їжі. Отримані дані можуть бути використані при створенні національних та регіональних соціальних програм.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/28329
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра педіатрії № 1 та неонатології



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.