Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/28329
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЧайченко, Т.В.-
dc.contributor.authorМ’ясоєдов, В.В.-
dc.contributor.authorГончарь, М.О.-
dc.contributor.authorЧумаченко, Т.О.-
dc.contributor.authorКлименко, В.А.-
dc.contributor.authorХарькова, М.О.-
dc.contributor.authorРайлян, М.В.-
dc.contributor.authorПоливянна, Ю.І.-
dc.contributor.authorЖуравель, Я.В.-
dc.contributor.authorСємішев, В.І.-
dc.contributor.authorПлахотна, О.М.-
dc.date.accessioned2021-04-08T17:31:47Z-
dc.date.available2021-04-08T17:31:47Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationНутрійційні практики як предиктор формування надлишкової ваги у школярів східних та західних регіонів України / Т. В. Чайченко, В. В. М’ясоєдов, М. О. Гончарь, Т. О. Чумаченко, В. А. Клименко, М. О. Харькова, М. В. Райлян, Ю. І. Поливянна, Я. В. Журавель, В. І. Сємішев, О. М. Плахотна // Проблеми ендокринної патології. – 2021. – № 1. – С. 75–83.en_US
dc.identifier.urihttps://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/28329-
dc.description.abstractПередумови. Харчова поведінка школярів є підґрунтям практики харчування у подальшому житті та, у разі порушень, може виступати у якості пролонгованого фактору ризику формування хронічних захворювань дорослих. Мета дослідження – дослідити рутинні практики харчування українських дітей шкільного віку з різних місцевостей проживання. Матеріал та методи. В рамках науково-дослідної роботи ХНМУ «Розробити науково обгрунтовану технологію оцінки харчування, визначити проблеми харчування школярів України та впровадити освітні програми щодо профілактики неінфекційних захворювань, асоційованих з порушеннями харчування» в опитуванні взяли участь 1125 осіб, з яких 886 дітей шкільного віку (72.0% мешканці східних та 28% — мешканці західних регіонів, P < 0,001) і 239 дорослих (47,28 % мешканці східних та 52,72% — мешканці західних регіонів, P > 0,005). Діти були розподілені на три вікові групи: старші школярі (15–17 років, n = 184), середнього шкільного віку (10–14 років, n = 416) та молодшого шкільного віку (6–9 років, n = 286. Результати. Встановлено, що кількість українських дітей та дорослих, що регулярно снідають, менша за тих, хто регулярно обідає та/або вечеряє. Дорослі жителі західних регіонів схильні пропускати сніданок, тоді як мешканці сходу — вечерю. Біля 90% дітей та біля 80% дорослих незалежно від регіону проживання споживають їжу поміж основними її прийомами. 65% дітей витрачає кишенькові гроші на покупку смаколиків протягом дня, причому кількість таких дітей зростає з віком — від 45% молодших до 70% старших школярів. Обіди у їдальні купують лише чверть дітей, інші вживають бутерброди, випічку або сезонні фрукти. Висновки. Нутріційні практики дітей шкільного віку є предикторами формування надлишкової ваги у популяції. Освітні програми для школярів та їх батьків доцільно розпочинати з молодшого шкільного віку та фокусувати на заохоченні до регулярних сніданків та коректній організації проміжних прийомів їжі. Отримані дані можуть бути використані при створенні національних та регіональних соціальних програм.en_US
dc.language.isouken_US
dc.subjectшколяріen_US
dc.subjectдітиen_US
dc.subjectхарчуванняen_US
dc.subjectосвітні програмиen_US
dc.titleНутрійційні практики як предиктор формування надлишкової ваги у школярів східних та західних регіонів Україниen_US
dc.typeArticleen_US
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра педіатрії № 1 та неонатології



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.