Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/26876
Назва: Вплив засобів побутової хімії, що містять поверхнево-активні речовини на стан здоров’я дівчат-підлітків (частина II)
Автори: Фролова, Тетяна Володимирівна
Щербань, Микола Гаврилович
Стенкова, Наталія Федорівна
Атаманова, Олена Володимирівна
Кононенко, Олена Володимирівна
Теми: девушки-подростки
состояние здоровья
средства бытовой химии
поверхностно-активные вещества
Дата публікації: 2020
Бібліографічний опис: Вплив засобів побутової хімії, що містять поверхнево-активні речовини на стан здоров’я дівчат-підлітків (частина II) / Т. В. Фролова, М. Г. Щербань, Н. Ф. Стенкова, О. В. Атаманова, О. В. Кононенко // Український журнал медицини, біології та спорту. – 2020. – Т. 5, № 3 (25). – С. 255–259.
Короткий огляд (реферат): У останні роки зростає використання дівчатами-підлітками косметичних засобів та декоративної косметики. Багато речовин, що входять до складу цих засобів, є токсичними для організму молодої людини і становлять небезпеку для здоров'я. При частому вживанні косметичних засобів збільшується потрапляння до організму різних хімічних речовин, у тому числі поверхнево-активних, наслідком чого є ризик виникнення алергічних реакцій, контактних дерматитів. Метою дослідження було проведення незалежного моніторингу особливостей використання дівчатами-підлітками косметичних засобів, що містять поверхнево-активні речовини. За спеціально розробленими анкетами проведено опитування 247 дівчат-підлітків віком від 11 до 17 років щодо особливостей використання ними косметичних засобів. Встановлено, що дівчата-підлітки починають використовувати косметичні засоби досить рано, а тривалість їх використання в середньому складає від 1 до 5 років. Більшість дівчат (75,6%) використовують синтетичні косметичні засоби. Майже всі опитані дівчата щоденно використовують засоби з догляду за волоссям та гігієнічні засоби; більшість з дівчат застосовують засоби для макіяжу, тобто має місце регулярний вплив поверхнево-активних хімічних речовин. Під час вибору косметичного засобу більшість дівчат орієнтується на виробника (73,1%), а також на аромат. За даними анкетування 22,6% дівчат доводилося купувати неякісні косметичні засоби. При оцінці стану здоров’я дівчат найбільша кількість скарг стосувалася шкіри, ураження якої проявлялося у вигляді пересихання, свербіння та почервоніння. У третини опитуваних відмічалися скарги на швидку втомлюваність та загальну слабкість, однак прямий взаємозв'язок загальних скарг з дією поверхнево-активних речовин не був встановленим. Можливим є припущення про опосередкований шкідливий вплив поверхнево-активних речовин на деякі функції організму внаслідок достатньо тривалого використання косметичних засобів, що містять поверхнево-активні речовини. Незважаючи на регулярне використання косметичних засобів, переважна більшість дівчат оцінила стан свого здоров’я задовільним, що може пояснюватися високою швидкістю метаболізму та значною регенеративною здатністю підліткового організму.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/26876
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра пропедевтики педіатрії № 1

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Фролова_2 частина.pdf478,35 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.