Be careful - the repository is working in TEST MODE. Будьте уважні - репозитарій працює в ТЕСТОВОМУ РЕЖИМІ
 

Дослідження особистісного адаптаційного потенціалу у осіб молодого віку із різним ступенем метеочутливості

Thumbnail Image

Date

2018-05-16

Authors

Колесніков, І.Р.
Семесенко, Н.О.
Ситник, Д.В.
Сидора, Р.А.
Іванов, І.В.

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Харківський національний медичний університет

Abstract

Результати дослідження свідчать про незначні адаптаційні можливості як у дівчат, так і у юнаків, що звужує діапазон адекватної регуляції функціонального стану організму в умовах психоемоційної напруги у період навчання у вищому навчальному закладі.

Description

в умовах сучасного суспільства людина знаходиться під впливом великої кількості стресових чинників, які змінюють функціональний стан організму. Для адекватної реакції на такого роду вплив у процесі онтогенезу у людини виникли механізми адаптації, які носять індивідуальний характер (швидкість, сила їх проявлення). Тому А. Г. Маклаковим було введено поняття особистісного адаптаційного потенціалу для оцінки адаптивних здатностей особистості з урахуванням соціально-психологічних та деяких психофізіологічних характеристик. Особистісний адаптаційний потенціал (далі ОАП) – це інтегральний показник, який включає взаємоповʹязані між собою психологічні особливості особистості, що визначають ефективність адаптації та ймовірність збереження здоровʹя (Маклаков А.Г., 2001). На результат дослідження ОАП здійснюють вплив нервово-психічна стійкість, комунікативні здатності, моральна нормативність індивіду, а також чинники довкілля: температура, атмосферний тиск, вологість повітря, наявність опадів і т.ін. Вплив вищевказаних факторів на організм людини визначає метеочутливість, яка є реакцією організму на зміни метеорологічної ситуації і може проявлятися як зміна працездатності, загострення хронічних захворювань або порушення механізмів адаптації. Виділяють чотири ступеня метеорологічної чутливості: слабка, середня, висока і патологічна. Метою дослідження було вивчення особистісного адаптаційного потенціалу у осіб молодого віку із різним ступенем метеочутливості.

Keywords

метеочутливість, особистісний адаптаційний потенціал

Citation

Дослідження особистісного адаптаційного потенціалу у осіб молодого віку із різним ступенем метеочутливості / І. Р. Колесніков, Н. О. Семесенко, Д. В. Ситник, Р. А. Сидора, І. В. Іванов // Фізіологія – медицині, фармації та педагогіці: актуальні проблеми та сучасні досягнення : V Всеукраїнська наукова конференція студентів та молодих вчених з фізіології з міжнародною участю, Харків, 16 травня 2018 р. / ред. колегія: Д. І. Маракушин [та ін.]. – Харків, 2018. – С. 54.