Взаємозалежність вегетативного тонусу та особливостей особистісного адаптаційного потенціалу

Thumbnail Image

Date

2018-05-16

Authors

Авер’янова, К.Є.

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Харківський національний медичний університет

Abstract

Для студентів 2-го курсу характерний задовільний рівень адаптації серцево-судинної системи, на відміну від особистісного адаптаційного потенціалу. У респондентів чоловічої статі в більшій мірі спостерігається помірна напруга регуляторних механізмів. Адаптація студентів залежить від здорового способу життя, дотримання режиму праці та відпочинку.

Description

Одним з головних резервів трудового та інтелектуального потенціалу нашої країни є студентська молодь. Як правило, навчання в ВНЗ завжди пов'язане зі значними психологічними та емоційними навантаженнями, які зростають в період іспитів. Студенти медичних ВНЗ традиційно відрізнялися від інших студентів особливостями способу життя, цінностями, зразками поведінки. Отримання медичної освіти супроводжується підвищеною розумово-емоційним навантаженням, що негативно впливає на функціональний стан організму, розумову працездатність, якість навчання. Стан здоров'я кожного індивіда в значній мірі визначає індивідуальний резерв адаптаційних можливостей і запас функціональних резервів, що безпосередньо залежить від стану регуляторних систем організму, і зокрема від характеристик вегетативної нервової системи. При будь-якому виді діяльності витрачається біологічний потенціал людини і виникає стомлення, біологічна роль якого полягає у своєчасній захисті організму від виснаження, при цьому провідну роль відіграють процеси адаптації. Слід враховувати, що до ВНЗ приходять абітурієнти з різними можливостями адаптації, до того ж вони знаходяться в нерівних соціальних і побутових умовах, що так само впливає на індивідуальні пристосувальні механізми адаптації [3]. Метою дослідження було встановлення особистісного адаптаційного потенціалу, показників, що дають уявлення про стан вегетативної нервової системи та їх взаємозалежність.

Keywords

вегетативний тонус, адаптаційний потенціал

Citation

Авер’янова К. Є. Взаємозалежність вегетативного тонусу та особливостей особистісного адаптаційного потенціалу / К. Є. Авер’янова // Фізіологія – медицині, фармації та педагогіці: актуальні проблеми та сучасні досягнення : V Всеукраїнська наукова конференція студентів та молодих вчених з фізіології з міжнародною участю, Харків, 16 травня 2018 р. / ред. колегія: Д. І. Маракушин [та ін.]. – Харків, 2018. – С. 25.