Вибір методу нефректомії у хворих на термінальний гідронефроз

Thumbnail Image

Date

2018

Authors

Лісовий, Володимир Миколайович
Савенков, Володимир Ілліч

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Досліджено різні малоінвазивні хірургічні методи нефректомії у хворих на термінальний гідронефроз. Визначено, що лапароскопічна й ретроперитонеоскопічна нефректомії за основними показниками періопераційного періоду є вірогідно менш травматичними, ніж мануально-асистована нефректомія. Однак використання мануально-асистованої нефректомії дозволило знизити термін оперативного втручання. У разі наявності в анамнезі оперативних втручань на органах черевної порожнини рекомендується застосування ретроперитонеального доступу. При попередніх втручаннях у заочеревинному просторі з боку гідронефрозу ефективним є використання трансабдомінального доступу, що також дає змогу проводити симультанні операції. При ниркових конкрементах і фіброзно-склеротичному паранефральному процесі у хворих на термінальний гідронефроз слід віддавати перевагу мануально-асистованій нефректомії. Під час роботи вдосконалено хірургічну тактику залежно від виду доступу й маси хворого за рахунок оптимізації кількості й розташування троакарів.

Description

Keywords

термінальний гідронефроз, нефректомія, ретроперитонеальний доступ, трансабдомінальний доступ, мануально-асистований лапароскопічний доступ, троакар, порівняльний аналіз

Citation

Лісовий В. М. Вибір методу нефректомії у хворих на термінальний гідронефроз / В. М. Лісовий, В. І. Савенков // Український журнал хірургії. – 2018. – № 1 (36). – С. 13–16.