Особливості уражень нирок у жінок

Thumbnail Image

Date

2018-05

Authors

Лісовий, Володимир Миколайович
Андон'єва, Ніна Михайлівна
Гуц, Олена Анатоліївна
Дубовик, Марія Ярославівна
Поляков, Микола Миколайович
Грушка, Максим Анатолійович
Лісова, Ганна Володимирівна
Валковська, Тетяна Леонідівна
Желєзнікова, Марина Олександрівна
Олянич, Сергій Олександрович

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Хронічна хвороба нирок (ХХН) являє собою серйозну проблему для охорони здоров'я в усьому світі, її наслідками є ниркова недостатність і передчасна смерть хворих. Ризик розвитку ХХН у жінок приблизно настільки ж високий, як і у чоловіків, якщо не вище. Ймовірність виникнення ХХН у жінок перевищує таку у чоловіків – поширеність ХХН серед жінок у середньому становить 14%, а у чоловіків-12 %. Представлені дані, що стосуються вагітності, гострого ниркового пошкодження, аутоімунних захворювань, ХХН, діалізу та трансплантації, свідчать про те, що залишається ще багато невирішених питань. У жінок є специфічні ризики захворювань нирок, а самі захворювання нирок, так само, як і проблеми, пов'язані з доступом до лікування, роблять серйозний вплив на здоров'я нині живучих і майбутніх поколінь.

Description

Keywords

хронічна хвороба нирок (ХНН), прееклампсія (ПЕ), нирково-замісна терапія (НЗТ), артеріальна гіпертензія, системний червоний вовчак (СЧВ), ревматоїдний артрит (РА), системна склеродермія (СС)

Citation

Особливості уражень нирок у жінок / В. М. Лісовий, Н. М. Андон’єва, О. А. Гуц, М. Я. Дубовик, М. М. Поляков, М. А. Грушка, Г. В. Лісова, Т. Л. Валковська, М. О. Желєзнікова, С. О. Олянич // Урологія, андрологія, нефрологія – досягнення, проблеми, шляхи вирішення : матеріали ювілейної науково-практичної конференції з міжнародною участю, Харків, 24-25 травня 2018 р. / ред. кол.: В. М. Лісовий, І. М. Антонян, Н. М. Андон’єва [та ін.]. – Харків, 2018. – С. 84‒86.