Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/18485
Title: Особенности иммунного статуса при бронхиальной астме, сочетанной с ожирением или в ассоциации с сахарным диабетом 2 типа
Authors: Ерёменко, Галина Владимировна
Keywords: бронхиальная астма
сахарный диабет ІІ типа
ожирение
показатели клеточного иммунитета
Issue Date: 2017
Citation: Ерёменко Г. В. Особенности иммунного статуса при бронхиальной астме, сочетанной с ожирением или в ассоциации с сахарным диабетом ІІ типа / Г. В. Ерёменко // Актуальні проблеми сучасної медицини. – 2017. – Т. 17, вип. 4 (60), ч. 1. – С. 107–111.
Abstract: В статті наводяться дані по визначенню основних показників клітинного імунітету у хворих на бронхіальну астму (БА) у порівнянні з такими у пацієнтів із БА, поєднаною з ожирінням або у поєднанні з цукровим діабетом (ЦД) ІІ типу. У хворих на БА, а також, на БА, поєднану з ожирінням і БА в асоціації з ЦД II типу було виявлене формування індукованої вторинної імунної недостатності за рахунок клітинної ланки імунітету. Сполучення БА і ЦД II типу характеризується найбільш виразними негативними змінами клітинного імунітету серед усіх досліджених хворих. Незважаючи на зниження кількості В-лімфоцитів, у хворих на БА та БА, поєднану з ожирінням, їх функція по продукції IgЕ зберігається підвищеною. При БА, поєднаній з ЦД II типу, концентрація IgЕ виявилася зниженою, що може сприяти зміні характеру імунної відповіді у пацієнтів і потягнути за собою більш скоріше формування ускладнень обох захворювань.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/18485
ISSN: 2077-1096
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра пропедевтики внутрішньої медицини № 2 та медсестринства

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ерёменко ст Полтава .doc122,5 kBMicrosoft WordView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.