Бібліотеки і суспільство: рух у часі та просторі–2016

Permanent URI for this collectionhttps://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/13921

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 34
  • Item
    Бібліотеки і суспільство: рух у часі та просторі
    (2016) Киричок, І.В. (гол. ред.); Павленко, Т.Б. (ред.); Гаєва, Н.Д. (ред.)
    Збірка містить матеріали ІІ Науково-практичної Інтернет-конференції «Бібліотеки і суспільство: рух у часі та просторі», в яку увійшли праці фахівців, викладачів бібліотечної справи та вищої школи; представлено результати практичного досвіду та наукових досліджень, визначено шляхи вирішення певних проблем інформаційно-бібліотечного забезпечення користувачів у бібліотеках тощо.
  • Item
    Харківська державна наукова бібліотека імені В.Г. Короленка як центр неформальної освіти бібліотечних фахівців
    (2016-10-24) Ракитянська, В.Д.; Глазунова, Л.В.
    Подано огляд проектів Харківської державної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка з реалізації напрямку неформальної освіти бібліотекарів-бібліографів України. Проаналізовано навчально-інноваційний проект «Школа бібліотечного журналіста» та дистанційний курс «Електронна бібліографія». Представлен обзор проектов Харьковской государственной научной библиотеки имени В.Г. Короленко по реализации направления неформального образования библиотекарей-библиографов Украины. Проанализированы учебно-инновационный проект «Школа библиотечного журналиста» и дистанционный курс «Электронная библиография».
  • Item
    Креативний менеджмент як компонента розвитку управлінської діяльності бібліотек
    (2016-10-24) Ніколаєнко, Н.М.
    В статті розглянуто впровадження креативного менеджменту в управлінську діяльність бібліотек як важливої складової інноваційної діяльності на основі організації креативних команд для прийняття нестандартних управлінських рішень, розробки оригінальних стратегій та реалізації управлінських функцій. В статье рассматривается внедрение креативного менеджмента в управленческую деятельность библиотек как важной составляющей инновационной деятельности на основе организации креативных команд для принятия нестандартных управленческих решений, разработки оригинальных стратегий и реализации управленческих функций.
  • Item
    Краєзнавча діяльність Наукової бібліотеки ВНМУ імені М.І. Пирогова у висвітленні історії університету: традиції та інновації
    (2016-10-24) Юрчишина, О.А.
    Висвітлюється наукова, дослідницька і пошукова робота бібліотеки стосовно історії університету, його співробітників та студентів. Представлені зв’язки з громадськістю, яка допомагає у встановленні невідомих сторінок ВНЗ. Освещается научная, исследовательская и поисковая работа библиотеки по истории университета, его сотрудников и студентов. Представлены связи с общественностью, которая помогает в установлении неизвестных страниц ВУЗа.
  • Item
    Анкетирование «Книжные памятники в фондах медицинских библиотек Украины»
    (2016-10-24) Белякова, Татьяна Владимировна
    Рассматриваются результаты анкетирования, посвящённого книжным памятникам в фондах медицинских библиотек. Розглядаються результати анкетування, присвяченого книжковим пам’яткам у фондах медичних бібліотек.
  • Item
    Дитяча бібліотека та її роль в інформаційному суспільстві
    (2016-10-24) Фоміна, А.А.
    Визначається місце та роль дитячої бібліотеки в сучасному суспільстві. Розглядаються тенденції та напрями розвитку дитячих бібліотек в умовах інформатизації. Определяется место и роль детской библиотеки в современном обществе. Рассматриваются тенденции и направления развития детских библиотек в условиях информатизации.
  • Item
    Диверсифікація соціально-комунікаційних технологій в бібліотеках
    (2016-10-24) Сафонова, Т.А.
    Розглядаються особливості розвитку соціально-комунікаційних технологій як головного чинника перетворень в бібліотечно-інформаційному середовищі. Рассматриваются особенности развития социально-коммуникационных технологий как основного фактора преобразований в библиотечно-информационной среде.
  • Item
    Професійний розвиток бібліотечного персоналу: стратегічні завдання і практична дія
    (2016-10-24) Кравчук, Н.М.
    Представлені форми і методи методичної роботи у бібліотеці та підвищення кваліфікації працівників. Розглядаються кадрові проблеми і пошук їх вирішення. Представлены формы и методы методической работы в библиотеке и повышение квалификации работников. Рассматриваются кадровые проблемы и поиск их решения.
  • Item
    Бібліотечна реклама як інструмент позитивного іміджу бібліотеки (огляд літератури)
    (2016-10-24) Гончар, Альона Юріївна
    Проаналізовано періодичні професійні видання, науково-методичні збірники, сайти бібліотек. Узагальнено отриману інформацію. Зроблено висновки. Проанализированы периодические профессиональные издания, научно-методические сборники, сайты библиотек. Упорядочено полученную информацию. Сделаны выводы.
  • Item
    Професійні компетентності зарубіжних університетських бібліотекарів
    (2016-10-24) Колесникова, Т.О.
    Розглянуто фахові ключові компетентності університетських бібліотекарів зарубіжжя, що формуються з урахуванням глобальних змін в системі освітніх і наукових комунікацій. Для прикладу наведені профілі компетентностей бібліотекарів: із інформаційного забезпечення дистанційної освіти, з наукової комунікації та відкритого доступу, з управління даними досліджень. Рассмотрены профессиональные ключевые компетентности университетских библиотекарей зарубежья, формирующиеся с учетом глобальных изменений в системе образовательных и научных коммуникаций. Для примера приведены профили компетентностей библиотекарей: по информационному обеспечению дистанционного образования, по научной коммуникации и открытому доступу, по управлению данными исследований.
  • Item
    Ефективні веб-сайти бібліотек: пріоритет на зручності для користувачів
    (2016-10-24) Безсмертна, Ольга Володимирівна; Бессмертная, Ольга Владимировна
    Розглянуто основні настанови бібліотечного сайту для реалізації ефективної електронної комунікації між бібліотекою та користувачами. Рассмотрены основные установки библиотечного сайта для реализации эффективной электронной коммуникации между библиотекой и пользователями.
  • Item
    Чернігівська обласна наукова медична бібліотека – реалізація прав медичної спільноти на доступ до відкритої інформації при дотриманні норм професійної етики бібліотечної діяльності
    (2016-10-24) Яременко, Г.В.
    У доповіді розглянуто міжбібліотечну корпоративну діяльність. Залежність бібліотечної сфери від економічних негараздів у суспільстві і вихід з цієї ситуації. Інноваційна діяльність, штрих-кодування, електронний каталог. В докладе рассмотрена межбиблиотечная корпоративная деятельность. Зависимость библиотечной деятельности от экономических проблем в обществе и выход из этой ситуации. Инновационная деятельность, штрих-кодирование, электронный каталог.
  • Item
    Формування позитивного іміджу бібліотек засобами подкастингу (за результатами дослідження)
    (2016-10-24) Тіщенко, А.А.
    У статті наводяться результати дослідження стану використання подкастів у публічних бібліотеках Харкова та Харківської області, а також бібліотеках ВНЗ. В статье приводятся результаты исследования состояния использования подкастов в публичных библиотеках Харькова и Харьковской области, а также библиотеках ВУЗОВ.
  • Item
    Создание и продвижение библиотечных периодических изданий: новые проекты библиотек
    (2016-10-24) Русанова, Оксана Анатольевна; Русанова, Оксана Анатоліївна; Тесленко, Екатерина Николаевна; Тесленко, Катерина Миколаївна
    На основе исследования Е-проектов библиотек рассматриваются пути внедрения новых форм и направлений коммуникаций и налаживания обратной связи с читателями и пользователями. Определены факторы, способствующие развитию проектов на примере электронных библиотечных изданий. На основі дослідження Е-проектів бібліотек розглядаються шляхи впровадження нових форм і напрямків комунікацій і налагодження зворотнього зв'язку з читачами і користувачами. Визначено фактори, що сприяють розвитку проектів на прикладі електронних бібліотечних видань.
  • Item
    Традиції та інновації в роботі бібліотеки Чортківського державного медичного коледжу
    (2016-10-24) Попіль, Л.Б.
    В статті розглянуто значення інноваційних форм роботи для розвитку сучасної бібліотеки. Зазначені нові перспективні напрямки популяризації літератури за допомогою сучасного медіапростору. Описано практичний досвід роботи Бібліотеки Чортківського державного медичного коледжу. В статье рассмотрены значение инновационных форм работы для развития современной библиотеки. Указанные новые перспективные направления популяризации литературы с помощью современного медиапространства. Описан практический опыт работы Библиотеки Чертковского государственного медицинского колледжа.
  • Item
    Бібліотечний сервіс та інформаційні технології в інформаційно-аналітичній підтримці науково-освітнього процесу (з досвіду роботи бібліотеки ВДНЗУ «УМСА»)
    (2016-10-24) Подрезенко, О.О.
    Розглянуто місце бібліотечного сервісу на базі інформаційних технологій в інформаційно-аналітичній підтримці науково-освітнього процесу. Рассмотрена роль библиотечного сервиса на базе информационных технологий в информационно-аналитической поддержке научно-образовательного процесса.
  • Item
    Університетська бібліотека в системі інформаційно-аналітичної підтримки наукових досліджень (з досвіду роботи НБ НЮУ ім. Ярослава Мудрого)
    (2016-10-24) Пасмор, Н.П.; Кулик, М.М.
    У статті висвітлено досвід наукової бібліотеки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого з інформаційно-аналітичної підтримки наукових досліджень у виші. Визначено основні принципи, бібліотечні засоби та методики вимірювання наукової правової інформації, виявлення кількісних показників опублікованих статей, цитованості, динаміки наукових галузевих інфопотоків. Підтверджено значення нових бібліотечних сервісів у розширенні наукових комунікацій. В статье отображен опыт научной библиотеки Национального юридического университета имени Ярослава Мудрого относительно информационно-аналитической поддержки научных исследований в вузе. Определены основные принципы, библиотечные средства и методики измерения научной правовой информации, выявления количественных показателей опубликованных статей, цитируемости, динамики научных отраслевых инфопотоков. Подтверждено значение новых библиотечных сервисов в расширении научных коммуникаций.
  • Item
    Бібліотека закладу післядипломної освіти
    (2016-10-24) Онопрієнко, І.М.
    Розглянуто організацію та зміст діяльності бібліотеки Харківської медичної академії післядипломної освіти. Висвітлено аспекти діяльності, специфіку та особливості організації роботи бібліотек закладів післядипломної освіти, впровадження інноваційних технологій. Рассмотрена организация и суть деятельности библиотеки Харьковской медицинской академии последипломного образования. Освещены аспекты деятельности, специфика и особенности организации работы библиотек учреждений последипломного образования, внедрение инновационных технологий.
  • Item
    Сокровищница медицинской литературы. К 155-летию Харьковской научной медицинской библиотеки
    (2016-10-24) Микулина, О.И.
    Коротко висвітлено історію становлення та розвитку КЗОЗ Харківської наукової медичної бібліотеки. Дана інформація про унікальний галузевий фондовий комплекс ХНМБ. Відзначено краєзнавча діяльність бібліотеки по дослідженню та вивченню історії медицини, фармації та охорони здоров’я Харкова та області. Кратко освещена история становления и развития КУОЗ Харьковской научной медицинской библиотеки. Дана информация об уникальном отраслевом фондовом комплексе ХНМБ. Отмечена краеведческая деятельность библиотеки по исследованию и изучению истории медицины, фармации и здравоохранения Харькова и области.
  • Item
    Бібліотечний блог як інструмент Інтернет-комунікації
    (2016-10-24) Макеєва, І.І.
    У статті розглядаються бібліотечні блоги, як нові послуги, які з’являються в результаті активного використання цифрових технологій і Інтернету. В статье рассматриваются библиотечные блоги, как новые услуги, которые появляются в результате активного использования цифровых технологий и Интернета.