Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/5678
Title: Використання домашнього моніторування артеріального тиску у клінічній практиці
Authors: Візір, Марина Олександрівна
Кочубєй, Оксана Анатоліївна
Keywords: гіпертонічна хвороба
Issue Date: 31-Jan-2014
Publisher: Львівська медична спільнота
Citation: Візір М. О. Використання домашнього моніторування артеріального тиску у клінічній практиці / М. О. Візір, О. А. Кочубєй // Роль та місце медицини у забезпеченні здоров’я людини у сучасному суспільстві : збірник тез наукових робіт учасників міжнародної науково-практичної конференції, Львів, 31 січня–1 лютого 2014 р. – Львів : Львівська медична спільнота, 2014. – C. 16–17.
Abstract: Гіпертонічна хвороба (ГХ) – є одним з найпоширеніших хронічних захворювань серцево-судинної системи. Від артеріальної гіпертензії страждає близько 25% дорослого населення світу. Як відомо, високий артеріальний тиск є одним із головних факторів ризику передчасних смертей, та зумовлює 54% інсультів і 47% подій, викликаних ішемічною хворобою серця. Згідно даних об'єднаної робочої групи Європейської спілки кардіологів та інших європейських медичних спілок, у більшості держав Європи стандартизований показник серцево-судинної смертності зменшується, за виключенням східноєвропейського регіону, де він і досі залишається високим. В Україні станом на 2012 рік зареєстровано 12286823 хворих на ГХ. Важливе значення у профілактиці ускладнень артеріальної гіпертензії має своєчасне її виявлення, однак статистично лише 66% виявлених хворих на ГХ було відомо про їхнє захворювання. В даний час загальновизнано, що позаофісний артеріальний тиск (АТ) – це важливе доповнення до стандартного офісного вимірювання, але останнє залишається «золотим стандартом» скринінгу, діагностики та лікування ГХ. Однак перевірене часом значення офісного АТ потрібно зіставляти з його істотними обмеженнями. Це призвело до того, що все частіше вимір позаофісного АТ вважається важливим у процесі лікування ГХ. У порівнянні з офісним АТ, домашнє моніторування артеріального тиску (ДМАТ) дає безліч значень за кілька днів або навіть за більш тривалий час, причому ці значення отримані у звичній для пацієнта обстановці. У порівнянні з добовим моніторуванням артеріального тиску, ДМАТ надає дані за тривалий час, дозволяє оцінити варіабельність АТ в різні дні, більш дешево, більш доступно і його легше повторити. За даними сучасних досліджень, домашній АТ щільно корелює з викликаним ГХ ураженням органів-мішеней, зокрема, з гіпертрофією лівого шлуночка, ніж офісний АТ. Останні мета-аналізи невеликого числа проспективних досліджень, проведених в загальній популяції, у первинній ланці медичної допомоги і у хворих ГХ, свідчать про те, що домашній АТ набагато краще допомагає прогнозувати серцево-судинну захворюваність і смертність, ніж офісний АТ. Дослідження, в яких виконувалося і добове моніторування артеріального тиску, і ДМАТ, показують, що домашній АТ як мінімум настільки ж добре корелює з ураженням органів-мішеней, як амбулаторний АТ, і що прогностична значимість домашнього АТ схожа з такою амбулаторного АТ після внесення поправки на стать і вік. Таким чином, можна зробити висновок, що домашнє моніторування артеріального тиску має багато переваг у контролюванні артеріальної гіпертензії, і в той же час, згідно з літературними даними, демонструє значну доказову базу щодо ефективності використання.
Description: Гіпертонічна хвороба (ГХ) – є одним з найпоширеніших хронічних захворювань серцево-судинної системи. Від артеріальної гіпертензії страждає близько 25% дорослого населення світу. Як відомо, високий артеріальний тиск є одним із головних факторів ризику передчасних смертей, та зумовлює 54% інсультів і 47% подій, викликаних ішемічною хворобою серця. Згідно даних об'єднаної робочої групи Європейської спілки кардіологів та інших європейських медичних спілок, у більшості держав Європи стандартизований показник серцево-судинної смертності зменшується, за виключенням східноєвропейського регіону, де він і досі залишається високим. В Україні станом на 2012 рік зареєстровано 12286823 хворих на ГХ. Важливе значення у профілактиці ускладнень артеріальної гіпертензії має своєчасне її виявлення, однак статистично лише 66% виявлених хворих на ГХ було відомо про їхнє захворювання. В даний час загальновизнано, що позаофісний артеріальний тиск (АТ) – це важливе доповнення до стандартного офісного вимірювання, але останнє залишається «золотим стандартом» скринінгу, діагностики та лікування ГХ. Однак перевірене часом значення офісного АТ потрібно зіставляти з його істотними обмеженнями. Це призвело до того, що все частіше вимір позаофісного АТ вважається важливим у процесі лікування ГХ. У порівнянні з офісним АТ, домашнє моніторування артеріального тиску (ДМАТ) дає безліч значень за кілька днів або навіть за більш тривалий час, причому ці значення отримані у звичній для пацієнта обстановці. У порівнянні з добовим моніторуванням артеріального тиску, ДМАТ надає дані за тривалий час, дозволяє оцінити варіабельність АТ в різні дні, більш дешево, більш доступно і його легше повторити. За даними сучасних досліджень, домашній АТ щільно корелює з викликаним ГХ ураженням органів-мішеней, зокрема, з гіпертрофією лівого шлуночка, ніж офісний АТ. Останні мета-аналізи невеликого числа проспективних досліджень, проведених в загальній популяції, у первинній ланці медичної допомоги і у хворих ГХ, свідчать про те, що домашній АТ набагато краще допомагає прогнозувати серцево-судинну захворюваність і смертність, ніж офісний АТ. Дослідження, в яких виконувалося і добове моніторування артеріального тиску, і ДМАТ, показують, що домашній АТ як мінімум настільки ж добре корелює з ураженням органів-мішеней, як амбулаторний АТ, і що прогностична значимість домашнього АТ схожа з такою амбулаторного АТ після внесення поправки на стать і вік. Таким чином, можна зробити висновок, що домашнє моніторування артеріального тиску має багато переваг у контролюванні артеріальної гіпертензії, і в той же час, згідно з літературними даними, демонструє значну доказову базу щодо ефективності використання.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/5678
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра пропедевтики внутрішньої медицини № 1, основ біоетики та біобезпеки

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Візір Марина.doc29 kBMicrosoft WordView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.