Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/30040
Назва: Безіменна щитоподібна артерія. Arteria thyroidea ima.
Автори: Завиленкова, В.А.
Сухоносов, Роман Олександрович
Теми: безіменна щитоподібна артерія
анатомія
arteria thyroidea ima
anatomy
щитоподібна залоза
thyroid gland
Дата публікації: 8-жов-2021
Видавництво: УМСА
Бібліографічний опис: Завиленкова В. А. Безіменна щитоподібна артерія. Arteria thyroidea ima / В. А. Завиленкова, Р. О. Сухоносов // УМСА – століття інноваційних напрямків та наукових досягнень : програма Всеукраїнської міждисциплінарної науково-практичної конференції з міжнародною участю (до 100-річчя від заснування УМСА), присвячена 100-річчю заснування Української медичної стоматологічної академії, Полтава, 8 жовтня 2021 року. – Полтава, 2021. – С. 58–60.
Короткий огляд (реферат): Відомо, що щитоподібна залоза активно кровопостачається та посідає перше місце серед органів за кількістю крові, яка протікає за одиницю часу на одиницю маси. Артерії щитоподібної залози утворюють дві системи коллатералей – внутрішньоорганну (за рахунок щитоподібних артерій) та позаорганну (анастомози з судинами глотки, стравоходу, гортані, трахеї та поруч розташованих м’язів), але також у 2.3%-12% людей відзначається наявність додаткової судини — безіменної щитоподібної артерії a.thyroidea ima, яку М.І.Пирогов найменував п’ятою щитоподібною артерією. Вона підходить до перешийка залози та віддає гілки до передньої та задньої поверхонь нижніх частин обох часток.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/30040
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра анатомії людини

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Програма та матеріали до 100 річчя академії_103-105_59-61.pdf337,98 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.