Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/26745
Назва: Експериментальне вивчення фармакологічних властивостей настоянки гриба веселки звичайної (phallus impudicus)
Автори: Єрмоленко, Тамара Іванівна
Чорна, Наталя Степанівна
Кривошапка, Олександр Вікторович
Власенко, Ольга Володимирівна
Теми: настоянка гриба веселки
гастропротекторна дія
протизапальна дія
аналгетична дія
Дата публікації: сер-2020
Бібліографічний опис: Експериментальне вивчення фармакологічних властивостей настоянки гриба веселки звичайної (phallus impudicus) / Т. І. Єрмоленко, Н. С. Чорна, О. В. Кривошапка, О. В. Власенко // Клінічна Фармація. – 2020. – Т. 24, № 3. – С. 53–59.
Короткий огляд (реферат): Вивчення властивостей вищих грибів, які є потенційним джерелом ряду біологічно активних речовин є необхідним вектором для створення на основі грибів і продуктів їх метаболізму лікарських препаратів з профілактичною та лікувальною метою. Мета. Експериментальне вивчення протизапальної, аналгетичної, противиразкової дії, та вплив на перистальтику кишківника настоянки гриба веселки. Матеріали та методи. Об’єкт дослідження – настоянка гриба веселки у співвідношенні з 40% етиловим спиртом 1:5. Визначено умовно-терапевтичну дозу в скринінгових дослідженнях на моделі ураження шлунку щурів ацетилсаліциловою кислотою. Дослідження протизапальної дії вивчали на моделях карагенінового та зимозанового набряку стопи щурів в дозі 0,3 мл/кг, аналгетичну дію на моделі оцтово-кислих «корчів» у мишей, та дослідження впливу на рухову активність кишківника в дозі 0,4 мл/кг. Результати. Експерименти на щурах показали, що настоянка веселки в дозі 0,3 мл/кг чинить противиразкову дію, зменшуючи ураження слизової оболонки шлунка ацетилсаліциловою кислотою. На перистальтику кишківника настоянка не впливає. Протизапальну дію настоянки спостерігали тільки на моделі карагенінового набряку, набряк викликаний зимозаном не зменшувався, що вказує на переважний вплив веселки на синтез простагландинів. Настоянка веселки чинить виразну аналгетичну дію на моделі оцтово-кислих «корчів» у мишей. Висновки. Результати дослідження вказують на те, що настоянка гриба веселки проявляє виразну протизапальну, аналгетичну, гастропротекторну дії, та не впливає на перистальтику кишківника.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/26745
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра фармакології та медичної рецептури

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Статья_Тамара_Єрмоленко_Веселка.doc142,5 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.