Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/21325
Назва: Antimicrobial and antioxidant activity of anthocyanin complexes of some berries' species of Ukraine
Автори: Філімонова, Н.І.
Глєбова, К.В.
Шакун, О.А.
Тіщенко, І.Ю.
Босенко, О.Л.
Домарьов, А.П.
Кричковська, Л.В.
Горбач, Тетяна Вікторівна
Shakun, О.
Filimonova, N.
Gliebova, K.
Tishchenko, I.
Bosenko, O.
Domarev, A.
Krichkovskaya, L.
Gorbach, Tetiana
Теми: anthocyanin complexes
antimicrobial activity
Aronia melanocarpa
Ribes nigrum
Sambucus nigra
Staphylococcus aureus
Escherichia coli
Bacillus subtilis
Pseudomonas aeruginosa
Candida albicans
Дата публікації: 2018
Видавництво: Чорноморський національний університет ім. Петра Могили (м. Миколаіїв)
Бібліографічний опис: Antimicrobial and antioxidant activity of anthocyanin complexes of some berries' species of Ukraine / N. I. Filimonova, K. V. Gliebova, О. A. Shakun, I. Y. Tishchenko, O. L. Bosenko, A. P. Domarev, L. V. Krichkovskaya, T. V. Gorbach // Український журнал медицини, біології та спорту. – 2018. – Том 3, № 6 (15). – С. 304–309.
Короткий огляд (реферат): The aim of the study was to determine the degree of antimicrobial activity of the anthocyanin complexes of Aronia melanocarpa (Aronia melanocarpa), black currant (Ribes nigrum), elderfcerry (Sambucus nigra) with reference culture Staphylococcus aureus ATCC 25923, Escherichia coii ATCC 25922, Bacillus subtilis ATCC 6633, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Candida albicans NCTC 885-653. The highest degree of microbiological sensitivity of bacterial cultures Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Bacillus subtilis, Pseudomonas aeruginosa was observed in the native form of anthocyanin complexes derived from black currant (Ribes nigrum), Escherichia coli and Bacillus subtilis - to the anthocyanins in native form, derived from elder black (Sambucus nigra), which indicates their high antimicrobial activity against the microorganisms mentioned above Reducing the concentration of anthocyanins in alcoholic extract at dilu¬tion in the ratio of 1:1 and 1:2 significantly decreased the microbiological sensitivity of microorganisms to them Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Bacillus subtilis, Pseudomonas aeruginosa When surveying the effects of anthocyanin complexes from Aronia melanocarpa, Ribes nigrum, Sambucus nigra on Candida albicans fungi culture, no sensitivity was established, which indicates the absence of antimycotic activity of the above complexes in laboratory conditions in vitro.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/21325
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра біологічної хімії

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Горбач.pdf1,25 MBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.