Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20397
Title: Аналіз адаптаційних властивостей студентів-медиків
Authors: Медвідь, Н.О.
Сєда, О.І.
Цихмістрова, О.В.
Keywords: адаптаційні властивості
студенти-медики
Issue Date: 16-May-2018
Publisher: Харківський національний медичний університет
Citation: Медвідь Н. О. Аналіз адаптаційних властивостей студентів-медиків / Н. О. Медвідь, О. І. Сєда, О. В. Цихмістрова // Фізіологія – медицині, фармації та педагогіці: актуальні проблеми та сучасні досягнення : V Всеукраїнська наукова конференція студентів та молодих вчених з фізіології з міжнародною участю, Харків, 16 травня 2018 р. / ред. колегія: Д. І. Маракушин [та ін.]. – Харків, 2018. – С. 65.
Abstract: у ході дослідження ми встановили залежність між особистісним адаптаційним потенціалом та адаптаційним потенціалом серцево-судинної системи. Співставивши результати обох методів стає зрозумілим, що у дівчат нижчий показник психічної адаптації, але рівень адаптації системи кровообігу дещо вищий. У юнаків, навпаки, особистісний потенціал кращий за адаптаційний потенціал ССС. Оскільки ці два показники є характеристиками загальних адаптаційних можливостей організму, тому нижчий рівень одного з них компенсується за рахунок другого. Виявлена закономірність не дозволяє стверджувати, що одна зі статей має кращу адаптацію загалом. Ефективна адаптація забезпечуються збалансованим співвідношенням критеріїв фізичної та психічної пристосованості. При відхиленні одного з показників, рівновага відновлюється за рахунок компенсаторної реакції іншого.
Description: Сучасний стан медичного студентства характеризується невпинно зростаючою кількістю нової інформації, значними змінами методики викладання та критеріїв оцінювання, суттєвим впливом соціокультурних взаємин. Динамічність навчального процесу вимагає від студентів високого рівня особистісних якостей, насамперед адаптивності, як здатності людини пристосовуватися до змін середовища і ефективного функціонування організму за певних умов. Адаптаційні властивості значно залежать як від функціональних ресурсів, так і від психоемоційного стану. Найкраще прослідкувати цю залежність можна на прикладі серцево-судинної системи, оскільки дані її дослідження мають прогностичну цінність для визначення особистісного адаптаційного потенціалу індивідуума (А.А. Земскова, Н.А. Кравцов, 2017). Мета дослідження: визначити закономірності впливу психологічних адаптивних можливостей на загальні пристосувальні властивості організму.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20397
Appears in Collections:Наукові роботи молодих вчених. Кафедра фізіології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Конф.тези-20-Медвідь.pdf630,67 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.