Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/32796
Title: Цукровий діабет у практиці сімейного лікаря
Authors: В'юн, Тетяна Іванівна
Дроздова, Неля Ігорівна
Загорулько, Ярослава Олександрівна
Keywords: цукровий діабет
сімейний лікар
профілактика цукрового діабету
2023у
Issue Date: 23-Oct-2023
Publisher: sci-conf.com.ua
Citation: В’юн Т. І. Цукровий діабет у практиці сімейного лікаря / Т. І. В’юн, Н. І. Дроздова, Я. О. Загорулько // Innovations and prospects in modern science : Proceedings of XI International Scientific and Practical Conference, Stockholm, Sweden, 23─25 October 2023 / sci-conf.com.ua. – Madrid, 2023. – P. 72─74.
Abstract: Захворюваність та розповсюдженість цукрового діабету у світі має стійку динаміку до росту. У 2030 році, цей показник може досягнути 553 міліони осіб, тобто 1 хворий дорослий на 10 здорових. Є певні залежності від рівня економічного розвитку держави та розповсюдженності на цукровий діабет. За статистикою, більш уразливими виявились держави з більш високим рівнем життя, такі як держави Американського регіону та Близького сходу. Але, не дивлячись на це, 80% летальних випадків трапляються у держав з низьким та середнім економічним рівнем. До факторів, що цьому сприяють, відносяться: недостатність фінансів у сфері охорони здоровʼя, недостатній рівень підготовки медичних працівників, відсутність сучасного обладнання, релігіозні погляди населення, відсутність достатньї допомоги від держави потребуючим. Ці фактори призводять до 50% недіагностованних випадків захворювання у всьому світі. Як можна покращити ситуацію? На допомогу виходять сімейні лікарі. Саме сімейні лікарі у більшості європейських держав ведуть пацієнтів із цукровим діабетом другого типу (ЦД 2), проводять діагностику хвороби на різних етапах, моніторинг динаміки розвитку та забезпечують первинну та вторинну профілактику цього захворювання.
URI: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/32796
Appears in Collections:Наукові роботи молодих вчених. Кафедра загальної практики – сімейної медицини та внутрішніх хвороб

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Дроздова, Загорулько, 3гр.pdf940,67 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.