Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/30946
Title: Вплив введення мезенхімальних стовбурових клітин на структуру та функцію нейропіля великих півкуль головного мозку щурів з експериментальною нітритіндукованою деменцією /
Authors: Лук’янова, Євгенія Михайлівна
Павлова, Олена Олексіївна
Губіна-Вакулік, Галина Іванівна
Горбач, Тетяна Вікторівна
Lukyanova, Yevgeniya
Pavlova, Olena
Gubina-Vakulik, Galina
Gorbach, Tetyana
Keywords: деменція альцгеймерівського типу
нейропіль
нітрит натрію
мезенхімальні стовбурові клітини
окисний стрес
антиоксидантна система
ацетилхолін
гіпоксія
щури
alzheimer’s type dementia
neuropil
sodium nitrite
mesenchymal stem cells
oxidative stress
antioxidant system
acetylcholine
hypoxia
rats
Issue Date: 2022
Citation: Вплив введення мезенхімальних стовбурових клітин на структуру та функцію нейропіля великих півкуль головного мозку щурів з експериментальною нітритіндукованою деменцією / Є. М. Лук’янова, О. О. Павлова, Г. І. Губіна-Вакулік, Т. В. Горбач // Фізіологічний журнал. – 2022. – Т. 68, № 5. – С. 51–59.
Abstract: Вивчали структурно-функціональні особливості нейропіля великих півкуль головного мозку (ГМ) щурів з експериментальною нітритіндукованою деменцією альцгеймерівського типу після введення мезенхімальних стовбурових клітин (МСК). Щурам вводили водний розчин нітриту натрію в дозі 50 мг/кг упродовж 14 (1-ша група) та 28 днів (3-тя група), а половина щурів додатково отримувала внутрішньовенно МСК у дозі 500 тис. клітин на одного щура (2-га і 4-та групи). Контрольні тварини отримували фізіологічний розчин за такою самою схемою. Спектрофотометрично в гомогенатах ГМ вимірювали вміст ацетилхоліну, активність каталази, супероксиддисмутази, вміст ТБК- активних речовин, а в еритроцитах – вміст 2,3-дифофогліцерату (2,3-ДФГ). Мікропрепарати ГМ, забарвлені конго червоним (та гематоксиліном) та галоціанін-хромовими галунами за методом Ейнарсона, досліджували на бінокулярному мікроскопі Axiostar plus з цифровою фотокамерою ProgRes C10Plus («Zeiss», Німеччина) та вимірювали оптичну щільність нейропіля (вміст РНК у цитоплазмі нервових відростків великих півкуль). У всіх щурів дослідних груп збільшувався в еритроцитах вміст 2,3-ДФГ та відбувався дисбаланс у про- та антиоксидантній системі, розвивався окисний стрес у тканині ГМ. На мікропрепаратах великих півкуль осередково з’явилися зони дистро- та атрофізації нейрофіламентів, накопичувався амілоїд, особливо у щурів 3-ї групи. Оптична щільність нейропіля та вміст ацетилхоліну були знижені. Після введення МСК вміст ацетилхоліну достовірно підвищувався у щурів 2-ї та 4-ї груп, знижувалися потреби ГМ у кисні та вмісті ТБК- активних речовин. Отже, тривалий вплив нітриту натрію призводить до пошкодження структури та функції нейропіля великих півкуль ГМ. Введення МСК сприяє покращенню морфофункціонального стану нейропіля.
URI: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/30946
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра загальної та клінічної патофізіології імені Д.О. Альперна

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Лук'янова нова стаття фізіол журн.pdf1,12 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.