Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/24507
Назва: Варіабельність роботи серця як адаптація студентів до навчального процессу
Автори: Кириченко, М.П.
Дунаєва, О.В.
Гончарова, А.В.
Шенгер, С.В.
Зеленська, Г.М.
Теми: серце
навчальне перенавантаження
студенти
Дата публікації: 2019
Бібліографічний опис: Варіабельність роботи серця як адаптація студентів до навчального процессу / М. П. Кириченко, О. В. Дунаєва, А. В. Гончарова, С. В. Шенгер, Г. М. Зеленська // Фізіологічний журнал, Київ. – 2019. – Том 65, № 3, додаток: Матеріали XX-го з’їзду Українського фізіологічного товариства ім. П. Г. Костюка з міжнародною участю, присвяченого 95-річчю від дня народження академіка П. Г. Костюка. – С. 81.
Короткий огляд (реферат): Серце має високу адаптаційну активність та грає головну роль у функціональних перебудовах стану організму на конкретну життєву ситуацію. За даними популяційних досліджень психо-соціального стресу як фактору риску серцево-судинних захворювань біля 70 % населення держави живе в умовах психоемоційного стресу високого та середнього рівня. Невизначеність та невпевненість у майбутньому в реалізації своїх можливостей і застосуванні отриманих знань, військовий стан у державі, негативне інформаційне навантаження ЗМІ призводять до ще більшого психоемоційного навчального перенавантаження у студентів. Тому метою нашого дослідження було вивчення варіабельності роботи серця при навчальному психоемоційному перенавантаженні.
Опис: Аналіз отриманих результатів показав наявність вірогідних зв’язків між вихідним рівнем тривожного стану та варіабельністю серцевого ритму та артеріального тиску при довготривалій (протягом навчального року) дії навчальних навантажень. Так, студенти при вивченні предметів проходили три етапи: орієнтацію, концентрацію та формування стійкого навчального стереотипу. Студенти першої групи проходили ці етапи швидше ніж другої. Таким чином, вже після першого семестру відмічалось зниження негативних реакцій серцево-судинної системи в наслідок розвитку адаптаційних механізмів у зв’язку з впрацьовуванням в навчальний процес.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/24507
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра фізіології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
FiziolZh-3_dod_2019 - Кириченко.pdf267,3 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.