Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/18532
Назва: Цитокіни та с-реактивний білок – тригери дисбалансу системи гемостазу при запаленні
Автори: Кармазіна, І.С.
Маракушин, Д.І.
Ісаєва, І.М.
Глоба, Н.С.
Теми: inflammation
cytokines’ network
Interleukin 1β
C- reactive protein
Дата публікації: 30-вер-2017
Бібліографічний опис: Цитокіни та с-реактивний білок – тригери дисбалансу системи гемостазу при запаленні / І. С. Кармазіна, Д. І. Маракушин, І. М. Ісаєва, Н. С. Глоба // World Science. – 2017. – № 10 (26), Vol. 5 : Proceedings of the IV International Scientific and Practical Conference «Topical Problems of Modern Science and Possible Solutions» (Dubai, UAE, September 30, 2017). – Р. 32–36.
Короткий огляд (реферат): У статті аналізуються результати дослідження впливу цитокінової мережі та С- реактивного білку (СРБ) на дисбаланс системи гемостазу при запальному процесі на моделі паратонзилярного абсцесу. У 25 зразках сироватки крові хворих на паратонзилярний абсцес досліджено вміст цитокінів ІЛ-1β, ІЛ-4, ІЛ-6, ІЛ-1РА, ФНП-α та СРБ; у зразках плазми крові визначали показники коагулограми: концентрацію ЗФ, АЧТЧ, ПЧ, МНВ та активність AT III. Виявлено достовірне підвищення вмісту як прозапальних, так і протизапальних цитокінів, а також СРБ у сироватках крові хворих на паратонзилярний абсцес, що відбиває компенсаторно- адаптаційну реакцію організму у відповідь на запалення. Результати дослідження показали підвищення ЗФ, скорочення АЧТЧ та ПЧ, зменшення МНВ та зниження активності AT III. Таким чином, отримані дані підтверджують, що цитокіни та СРБ можуть спричиняти дисбаланс системи гемостазу через активацію прокоагулянтної ланки з одночасним пригніченням антикоагулянтних механізмів при запальному процесі, що може ускладнювати перебіг хвороби та супроводжуватися ризиком розвитку тромбозів та ДВЗ-синдрому. Збільшення концентрацій прозапальних цитокінів ІЛ-1β, ІЛ-6, ФНП-α, а також СРБ, асоційовані з гіперкоагуляцією, можуть використовуватися в якості предикторів розвитку ДВЗ синдрому у пацієнтів з системним запаленням.
Опис: Підвищення рівнів прозапальних цитокінів ІЛ-1β, ІЛ-6 та ФНП-α, а також СРБ при запаленні асоційовано з дисбалансом системи гемостазу: 2. Зменшення концентрації ЗФ, скорочення АЧТЧ та ПЧ, зменшення МНС є маркерами активації коагуляційного каскаду. 3. Зниження активності АТ ІІІ підтверджує пригнічення антикоагулянтної системи при запаленні та, можливо, є наслідком пригнічення синтезу або руйнування гепариноподібних молекулярних кофакторів АТ ІІІ цитокінами. 4. Розлади системи гемостазу можуть ускладнюватися ризиком розвитку тромбозів та ДВЗ-синдрому у хворих на паратонзилярний абсцес. 5. Підвищені концентрації прозапальних цитокінів ІЛ-1β, ІЛ-6 та ФНП-α, а також СРБ, асоційовані з гіперкоагуляцією, можуть бути використаними в якості предикторів ризику ДВЗ- синдрому у пацієнтів із системними запальними процесами.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/18532
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра фізіології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Дубаи сб-к с. 32-37.pdf707,34 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.